«Η ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών στην εργασία και στο επιχειρείν μπορεί να απελευθερώσει έναν τεράστιο πλούτο ταλέντου και δεξιοτήτων. Μπορεί να γίνει καταλύτης καινοτομίας και δημιουργικότητας».
Αυτό σημείωσε η Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Α’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ, πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) και εκτελεστική αντιπρόεδρος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ), μιλώντας στην διαδυκτιακή εσπερίδα των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – EUROPE DIRECT Αττικής – Δίκτυο Πράξη, Δήμου Πειραιά, Ηπείρου και Πελοποννήσου με τίτλο: «Ενδυνάμωση Γυναικών: Οι Γυναίκες στον χώρο εργασίας».
Σύμφωνα με μελέτη του ΔΝΤ, όπως σημείωσε η ίδια, οι χώρες που θα εξαλείψουν τις ανισότητες στην εργασία έχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, κατά μέσο όρο σε ποσοστό 35% του ΑΕΠ τους.
Υπάρχουν, αντίστοιχα, πολλές έρευνες, πρόσθεσε η κ. Κουνενάκη, που επιβεβαιώνουν τον συσχετισμό μεταξύ της γυναικείας ηγεσίας και των επιχειρηματικών επιδόσεων. Δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις που έχουν αναθέσει τις ανώτερες διοικητικές θέσεις σε γυναίκες εμφανίζουν καλύτερα αποτελέσματα, σε επίπεδο κερδοφορίας και χρηματιστηριακής πορείας.
«Η γυναικεία επιχειρηματικότητα μπορεί να συνεισφέρει πολύτιμη καινοτομία, να εμπλουτίσει το επιχειρείν με νέες ιδέες και προσεγγίσεις. Να κινητοποιήσει νέες επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργική διασύνδεση διαφορετικών κλάδων, κάτι που αποτελεί κρίσιμο ζητούμενο για την προώθηση της ανάπτυξης, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο» τόνισε η κ. Εφραίμογλου.
Για την Ελλάδα ειδικότερα, όπως τόνισε, η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομική δραστηριότητα αποτελεί μείζον ζητούμενο, με στόχο την επίτευξη ταχύτερης και ανθεκτικής ανάπτυξης.
«Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Τα τελευταία χρόνια το θεσμικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί σημαντικά. Βλέπουμε, αντίστοιχα, όλο και περισσότερους οργανισμούς να αντιλαμβάνονται το γυναικείο ταλέντο ως πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.
Η χώρα μας έχει σήμερα την υψηλότερη θέση πανευρωπαϊκά, ως προς το ποσοστό των γυναικών επιχειρηματιών στο σύνολο των ενεργών επιχειρήσεων» είπε η κ. Εφραίμογλου και πρόσθεσε: «Είναι ακόμη πιο θετικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει ένα εξαιρετικό γυναικείο δυναμικό: περισσότερες από τις μισές Ελληνίδες ηλικίας 25 έως 34 ετών έχουν ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες είναι 35%.
Όμως, μένουν πολλά ακόμα να γίνουν, ώστε να αξιοποιηθεί το γυναικείο επιχειρηματικό ταλέντο στο βαθμό που μπορεί, στο βαθμό που αξίζει και στο βαθμό που χρειάζεται η χώρα μας και κυρίως να μην απαιτείται από τις γυναίκες διπλή προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
Η κ. Εφραίμογλου υπενθύμισε έχει πραγματοποιηθεί πανελλαδική έρευνα του ΕΒΕΑ σε συνεργασία με την Microsoft Ελλάδος, για την αποτύπωση της αντίληψης των γυναικών και την ανάδειξη βασικών ζητημάτων, που επηρεάζουν τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας όπου επιβεβαιώνεται -παρά την πρόοδο- ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια, στερεότυπα, προκαταλήψεις και ανισότητες σε βάρος των γυναικών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ελλάδα οι γυναίκες πληρώνονται 10,4% λιγότερο από τους άνδρες. Μπορεί η διαφορά αυτή να είναι μικρότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 13%, όμως το μέτρο σύγκρισης είναι χώρες όπως η Ιταλία και το Λουξεμβούργο, όπου η διαφορά είναι κάτω από 5%.
Επίσης, το ποσοστό γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών στην Ελλάδα το 2022 ήταν περίπου 25%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν κοντά στο 30%.
«Έχουμε, επίσης, μπροστά μας και έναν νέο κίνδυνο για τις γυναίκες, αυτόν της ψηφιακής υστέρησης» τόνισε η κ. Εφραίμογλου, εξηγώντας: «Παρά το ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι γυναίκες αποτελούν το 51% του πληθυσμού, μόνο 1 στους 3 αποφοίτους θετικών επιστημών, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών και 1 στους 5 ειδικούς σε θέματα ΤΠΕ είναι γυναίκες.
Στην Ελλάδα οι γυναίκες εμφανίζουν ακόμη από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους στην ψηφιακή οικονομία και κοινωνία. Κι αυτό συνιστά μεγάλη απειλή τόσο για το εργασιακό μέλλον των ίδιων των γυναικών, όσο και για την δυνατότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας μας να συμβαδίσουν με τις ψηφιακές εξελίξεις.
Όπως εκτιμά μελέτη της McKinsey, αν η Ευρώπη καταφέρει να αυξήσει τη συμμετοχή των γυναικών στον τομέα της τεχνολογίας στο 45% μέχρι το 2027, θα μπορούσε όχι μόνο να καλύψει την έλλειψη δεξιοτήτων, αλλά και να επιτύχει αύξηση του ΑΕΠ της μέχρι και 600 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων εκτιμά ότι η μείωση του έμφυλου χάσματος στα αντικείμενα STEM θα μπορούσε να αυξήσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως και 3% μέχρι το 2050».
Χρειάζεται, επομένως, να κλείσουμε έγκαιρα το έμφυλο ψηφιακό χάσμα, τόνισε η κ. Εφραίμογλου, ενώ υπενθύμισε ότι τόσο το ΕΒΕΑ όσο και το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, έχουν αναλάβει συστηματικές δράσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Ως παράδειγμα ανέφερε την πρωτοβουλία «Empowering Women 45 και άνω», ένα πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων και συμβουλευτικής για άνεργες γυναίκες άνω των 45 ετών, που στοχεύει να τις βοηθήσει στην επανένταξη και την ενδυνάμωσή τους στην αγορά εργασίας αλλά και την συστηματική στήριξη γυναικείων καινοτόμων ομάδων, μέσω της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων – ΘΕΑ του ΕΒΕΑ. Όπως σημείωσε, σε αυτό το πλαίσιο έχουμε αναπτύξει συνεργασίες με φορείς όπως η πλατφόρμα Plug & Play, το US Market Access Center, το Prospera Women ενώ πρόσφατα, διευρύνθηκε το πλαίσιο της συνεργασίας και με το Prospera Women, με την ίδρυση ελληνικού παραρτήματος.
Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην παροχή πρακτικής καθοδήγησης στις επιχειρήσεις σε επίπεδο διακυβέρνησης -ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες- για την πολυμορφία των φύλων και την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα διοικητικά τους συμβούλια.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στην προώθηση της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ηγεσίας η κ. Εφραίμογλου υπογράμμισε: «Προωθήσαμε ενεργά την νομοθέτηση της ποσόστωσης φύλου στις εισηγμένες εταιρίες στο 25% και τώρα εργαζόμαστε για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας, που προβλέπει αύξηση της γυναικείας ποσόστωσης στα ΔΣ των εισηγμένων εταιρειών στο 40% ως το 2026».