EpendisteExipna Blog Επενδύσεις Εξωδικαστικός συμβιβασμός ΔΕΠΑ – Gazprom για το φυσικό αέριο
Επενδύσεις

Εξωδικαστικός συμβιβασμός ΔΕΠΑ – Gazprom για το φυσικό αέριο

Η συμφωνία που έκλεισε μέσα στον Ιούνιο προβλέπει συνέχιση της προμήθειας μέχρι και το 2026 με νέα τιμή, καθώς και μηδενισμό των απαιτήσεων για τις ρήτρες take or pay συνολικής αξίας 440 εκατ ευρώ εκατ. ευρώ για τη περίοδο 2022, 2023 και 2024.  

Σε εξωδικαστική συμφωνία για το φυσικό αέριο κατέληξαν η ΔΕΠΑ Εμπορίας με τη ρωσική Gazprom στη μεταξύ τους διαμάχη για τη τιμή του φυσικού αερίου της περιόδου 2022-2023, η οποία είχε καταλήξει στη διεθνή Διαιτησία.

Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΠΑ η συμφωνία που έκλεισε μέσα στον Ιούνιο προβλέπει συνέχιση της προμήθειας μέχρι και το 2026 με νέα τιμή, καθώς και μηδενισμό των απαιτήσεων για τις ρήτρες take or pay συνολικής αξίας 440 εκατ ευρώ εκατ. ευρώ για τη περίοδο 2022, 2023 και 2024.
Σύμφωνα με όσα εξηγούν πηγές της εταιρείας, παρ’ ότι η δικαίωση της ΔΕΠΑ θεωρείτο προεξοφλημένη και θα κέρδιζε την υπόθεση (όπως έχει συμβεί με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες που προσέφυγαν κατά της Gazprom), εντούτοις η παραπάνω εξέλιξη είναι πολύ καλύτερη, καθώς σε ένα τέτοιο σενάριο θα έπρεπε να ζητήσει από τη ρωσική πλευρά το προβλεπόμενο ποσό.

Η εμπειρία ωστόσο άλλων δικαστικών αποφάσεων σε Διαιτησίες που έχει χάσει η Gazprom δείχνει ότι η ρωσική πλευρά δεν καταβάλει τα οφειλόμενα, επομένως σε μια τέτοια περίπτωση η ελληνική εταιρεία θα έπρεπε να προχωρήσει σε παρακράτηση πληρωμών τρίτων υπέρ της Gazprom (κατάσχεση εις χείρας τρίτων). Το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που έχει η ρωσική εταιρεία στην Ελλάδα είναι οι ποσότητες αερίου που πουλάει στη ΔΕΗΔΕΗ +0,63% και στη Metlen.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως λένε πηγές της ΔΕΠΑ, η διάρρηξη των σχέσεων με τη Gazprom θα ήταν ολοσχερής, και γι’ αυτό και κρίθηκε ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν επωφελής τόσο για την εταιρεία, όσο και συνολικά για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, η οποία με το τρόπο αυτό θα συνεχίσει να προμηθεύεται ρωσικό αέριο για τουλάχιστον ενάμισι ακόμη χρόνο.

Η συμφωνία δεν προβλέπει παράταση της σύµβασης πέραν του 2026, κάτι που δεν θα µπορούσε να τεθεί σε μια φάση που η Ε.Ε. προωθεί σχέδιο για την πλήρη κατάργηση των ροών ρωσικού αερίου έως το 2027.

Σημειωτέον ότι η νέα τιμή αφορά την υφιστάμενη σύμβαση της ΔΕΠΑ (και όχι κάποια καινούργια) και συγκεκριμένα ποσότητες με ετήσιο «ταβάνι» 2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, από τις οποίες η ελληνική εταιρεία απορροφά ένα μέρος.

Exit mobile version