EpendisteExipna Blog Επενδύσεις Χαλκιαδάκης: 220 εκατ. ευρώ τζίρος και 12 εκατ. μέρισμα «κρητικό πεσκέσι» στον Όμιλο Σκλαβενίτη
Επενδύσεις

Χαλκιαδάκης: 220 εκατ. ευρώ τζίρος και 12 εκατ. μέρισμα «κρητικό πεσκέσι» στον Όμιλο Σκλαβενίτη

Αύξηση τζίρου 15% και ενίσχυση κερδών 33% για την αλυσίδα που συνεχίζει να καταγράφει «υψηλές πτήσεις» και στοχεύει σε ακόμη καλύτερες επιδόσεις για την συνέχεια.

Θετικό πρόσημο είχε και το 2023 για την κρητική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης, με την διοίκηση της στις επίσημες οικονομικές καταστάσεις να κάνει λόγο για χρονιά «ικανοποιητική υπό τις περιστάσεις». Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 15,37% στα 220,18 εκατ. ευρώ με την αλυσίδα να προσθέτει σχεδόν 30 εκατ. ευρώ στον τζίρο της σε σχέση με τα 190,85 εκατ. ευρώ του 2022. Το μεικτό κέρδος γνώρισε άνοδο 14% και ξεπέρασε τα 61,35 εκατ. ευρώ όταν το 2022 είχε κυμανθεί περί τα 53,8 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 33,04% και ανήλθαν σε 16,87 εκατ. ευρώ από 12,68 εκατ. ευρώ το 2022 ενώ ανάλογη αύξηση (33,72%) γνώρισαν τα κέρδη μετά από φόρους που ξεπέρασαν τα 12,97 εκατ. ευρώ όταν το 2022 κυμάνθηκαν περί τα 9,7 εκατ. ευρώ. Τα ΕΒΙΤDA αυξήθηκαν κατά 24,3 εκατ. ευρώ και ξεπέρασαν τα 23 εκατ. ευρω. «Τα αποτελέσματα της κρίνονται ικανοποιητικά αν λάβουμε υπόψη τον έντονο ανταγωνισμό που υπήρξε κατά τη χρήση αυτή και τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής και δημοσιονομικής κρίσης στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, καθώς και την αύξηση του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση της εταιρείας.

Μέρισμα 12 εκατ. ευρώ φέτος

Η εταιρεία πρόκειται να διανείμει μέρισμα ύψους 12 εκατ. ευρώ και αμοιβές στα μέλη του ΔΣ ύψους  843.621,73 ευρω από το σωρευμένο υπόλοιπο κερδών εις νέο. Σημειώνεται πως η εταιρεία για την χρήση 2022 διένειμε μέρισμα 9,1 εκατ. ευρώ και ακριβώς το ίδιο ποσό είχε διανείμει για την χρήση 2021 . Για την χρήση 2022 είχε διανείμει μέρισμα 9,3 εκατ. ευρω.

Υψηλοί στόχοι και αισιοδοξία για την συνέχεια

«Λαμβάνοντας υπόψη τον διαρκώς εντεινόμενο ανταγωνισμό και τις συνθήκες της αγοράς θέσαμε υψηλούς στόχους και χαράξαμε τη στρατηγική της εταιρείας. Στόχος για την τρέχουσα χρήση είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησης, η μείωση του κόστους και η δημιουργία κερδοφορίας στις επόμενες χρήσεις» τονίζεται στις οικονομικές καταστάσεις. Η εταιρεία πάντως παρουσιάζεται αισιόδοξη για την συνέχεια καθώς όπως σημειώνεται στην οικονομική έκθεση «στη χρονιά που πέρασε αύξησε τον κύκλο εργασιών της και εδραίωσε τη θέση της στην τοπική αγορά της Κρήτης. Η συνεργασία της εταιρείας μας με την “ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΕΕ’’ μας προσέδωσε μεγαλύτερο κύρος και εμπιστοσύνη, επίσης, δημιούργησε καλύτερες προσδοκίες για τα επόμενα χρόνια. Επίσης, σχετικά με τις πολεμικές συγκρούσεις στις περιοχές Ουκρανίας, Ρωσίας και Μέσης Ανατολής, η Διοίκηση εκτιμά ότι δεν θα επηρεάσουν ουσιωδώς την χρηματοοικονομική θέση της Εταιρείας»,

Η Χαλκιαδάκης δραστηριοποιείται από το 1980 μέχρι και σήμερα στον κλάδο του λιανικού και χονδρικού εμπορίου μέσω καταστημάτων σούπερ μάρκετ και cash & carry. Διαθέτει 40 καταστήματα που όλα είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και απασχολεί πάνω από 1660 εργαζομένους. Το 2023 συνολικά καταβλήθηκαν για μισθούς και εργοδοτικές εισφορές που αφορούν στο προσωπικό περισσότερα από 29 εκατ. ευρώ.

Από το 2015 ελέγχεται από τον Όμιλο Σκλαβενίτη, που έχει αποκτήσει το 60% της εταιρείας, το οποίο παλαιότερα άνηκε στην Βερόπουλος. Από το τέλος του 2024 αποτελεί συνδεδεμένο μέλος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΕΣΕ)

Exit mobile version