EpendisteExipna Blog Επενδύσεις Κορρές: Οι νέες στρατηγικές προτεραιότητες μετά την αναδιάρθρωση – Από ψηφιακές πωλήσεις το 25% του τζίρου διεθνώς
Επενδύσεις

Κορρές: Οι νέες στρατηγικές προτεραιότητες μετά την αναδιάρθρωση – Από ψηφιακές πωλήσεις το 25% του τζίρου διεθνώς

Αύξηση τζίρου 4% στα 50,1 εκατ. ευρώ με την εταιρεία να καταγράφει άνοδο 10% στην ελληνική αγορά. Τα στοιχεία που δείχνουν πως επανέρχεται σε πορεία ανάπτυξης και βελτίωσης της κερδοφορίας

Οι πωλήσεις της ΚΟΡΡΕΣ, κατά την χρήση του 2023, διαμορφώθηκαν στα 50,1 εκατ. ευρώ  από 48,25 εκατ. ευρώ το 2022, αυξημένες κατά 4% με κύριους άξονες την άνοδο πωλήσεων στην Ελληνική αγορά αλλά και την ενίσχυση των εξαγωγών σε σημαντικές αγορές προτεραιότητας.

Στην Ελλάδα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10% λόγω της υλοποίησης ενός στοχευμένου πλάνου λανσαρισμάτων, ενισχύοντας τις πωλήσεις και τη θέση της στο εγχώριο κανάλι του φαρμακείου, και της καλής πορείας του τουρισμού. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σημαντικά κυρίως στις αγορές προτεραιότητας όπως είναι, η Γερμανία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ανατολική Ευρώπη και η Αυστραλία.

Θετική λειτουργική κερδοφορία αλλά οι ζημιές επιμένουν

Το μεικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε 27,24 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 9% ενώ και το περιθώριο μικτού κέρδους βελτιώθηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε στα 54.35% από 51.63% την αντίστοιχη χρήση του 2022. «Η βελτίωση του οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των πωλήσεων, στην επικέντρωση σε προϊόντα υψηλότερης κερδοφορίας, χαμηλότερες promotion πωλήσεις, βελτιωμένες καμπάνιες επικοινωνίας καθώς και βελτίωση του μικτού περιθωρίου στην Ελλάδα προς τα επίπεδα πριν από την πανδημία» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην οικονομική έκθεση.

Τα Adjusted EBITDA εάν αφαιρεθεί η επίπτωση των εκτάκτων Εξόδων Αναδιοργάνωσης  ανήλθαν στα 7 εκατ. ευρώ από 5,97 εκατ. ευρώ το 2022, σε μια επίδοση που αντιστοιχεί σε αύξηση 19%. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 5,4 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 32% κυρίως λόγω της αύξησης των πωλήσεων και του περιθωρίου μεικτού κέρδους καθώς και της συγκράτησης των εξόδων σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2022. Βέβαια, τα Αποτελέσματα προ Φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημιές 5,1 εκατ. ευρω από ζημιές 4,9 εκατ. ευρω του 2022. Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν σε ζημιές 4,1 εκατ. ευρώ  το 2023 από ζημιές 4 εκατ. ευρώ το 2022. Από την άλλη, οι λειτουργικές ταμειακές ροές, ήταν θετικές και διαμορφώθηκαν στα 6 εκατ. ευρώ  το 2023 από 269 χιλ. ευρώ το 2022 «παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση αντανακλώντας την αυξημένη λειτουργική κερδοφορία» όπως σημειώνεται η εταιρεία.

Οι στρατηγικές προτεραιότητες

Το 2023 ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση των εμπορικών τμημάτων (business units) και του τμήματος κεντρικού διεθνούς marketing στα πρότυπα παγκόσμιων καταναλωτικών μαρκών, και η πλήρης λειτουργία τους έφερε σημαντικά θετικά αποτελέσματα.

Η εταιρεία επικεντρώθηκε σε σαφείς στρατηγικές προτεραιότητες όσον αφορά κατηγορίες προϊόντων δίκτυα διανομής, και διεθνείς αγορές :

Στρατηγική προτεραιότητα δόθηκε στις κατηγορίες προϊόντων προσώπου και αρωμάτων οι οποίες έφεραν αύξηση τζίρου, μεριδίου αγοράς και περιθωρίου κέρδους. Πλέον των ιστορικών δικτύων διανομής της εταιρείας, μεγάλη έμφαση δόθηκε στα διαδικτυακά κανάλια πωλήσεων ( Korres e-shop, e-market places , e-tailers ) τα οποία αντιπροσωπεύουν πλέον το 25% των πωλήσεων των εταιρειών ΚΟΡΡΕΣ παγκοσμίως. Σημαντική αύξηση γνώρισαν οι στρατηγικές αγορές της εταιρείας, στην Ελλάδα καταγράφηκε άνδος +10% ενώ σημαντική άνοδο γνώρισαν οι εξαγωγές σε ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές για την εταιρεία ΚΟΡΡΕΣ όπως η Αυστραλία (+141%) και η ανατολική Ευρώπη (+89%) αλλά και στις εταιρίες του ομίλου ΚΟΡΡΕΣ σε Γαλλία (+31%), Γερμανία (+14%) οι οποίες προμηθεύονται τα προϊόντα τους από την εταιρεία ΚΟΡΡΕΣ. Η αναδιάρθρωση των δικτύων διανομής των Η.Π.Α. ολοκληρώθηκε μέσα στο 2023, και πλέον στην εταιρεία ΚΟΡΡΕΣ USA, του ομίλου την οποία επίσης προμηθεύει με προϊόντα η εταιρεία ΚΟΡΡΕΣ, υπάρχει επικέντρωση στην ανάπτυξη και την κερδοφορία.

«Τα αποτελέσματα των νέων στρατηγικών κινήσεων, στις Στρατηγικές αγορές που στοχεύει η εταιρεία ΚΟΡΡΕΣ, και της εμπορικής οργάνωσης της εταιρείας έγιναν σταδιακά εμφανέστερα με σημαντική αύξηση τους τελευταίους έξι μήνες του έτους και έχουν τεθεί οι βάσεις για να συνεχιστεί η ίδια τάση και το 2024» σημειώνεται στην οικονομική έκθεση όπου επίσης αναφέρεται πως «το 2023 ήταν μία χρονιά με έμφαση στην καινοτομία κυρίως στις κατηγορίες στρατηγικής προτεραιότητας όπως η περιποίηση προσώπου και τα αρώματα»

Η στρατηγική για το 2024

Η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει πως «η ΚΟΡΡΕΣ μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον τα προηγούμενα χρόνια κατάφερε να επανέλθει σε πορεία ανάπτυξης και βελτίωσης της κερδοφορίας με την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των εμπορικών τμημάτων (business units) και του τμήματος κεντρικού διεθνούς Marketing, την στρατηγική κατεύθυνση της προς τις κύριες δραστηριότητές και κανάλια διανομής και την ανάπτυξη των ψηφιακών πωλήσεων (Digital sales) ενώ έλαβε διορθωτικά μέτρα και προσάρμοσε τη δομή του κόστους για να θέσει τη σωστή βάση για το 2023 και μετά».

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρεται πως το 2024 θα συνεχιστεί η ίδια στρατηγική που έφερε τα θετικά αποτελέσματα του 2023 και η οποία συνίσταται

Περαιτέρω ανάπτυξη των στρατηγικών κατηγοριών προϊόντων : περιποίηση προσώπου (με ιδιαίτερη προσοχή στην αντιγήρανση) και αρώματα. Ως στρατηγικές καθορίζονται οι κατηγορίες προϊόντων που προσθέτουν κύρος στην μάρκα καθώς επίσης έχουν και καλύτερο περιθώριο κέρδους το οποίο έχει σαν συνέπεια την δυνατότητα αύξησης των επενδύσεων επικοινωνίας σε όλες τις αγορές. Περαιτέρω ανάπτυξη πωλήσεων και βελτίωση της κερδοφορίας στην Ελληνική Αγορά. Ανάπτυξη στις στρατηγικές αγορές Ευρώπης, Αμερικής, και Ασίας και υποστήριξη στις ταχύτατα ανερχόμενες αγορές όπως της Αυστραλίας και της Λατινικής Αμερικής. Με την ολοκλήρωση του εξ ορθολογισμού της αμερικανικής αγοράς, ανάπτυξη των διαδικτυακών πωλήσεων μέσου του καινοτόμου προγράμματος Loyalty KORRE

Exit mobile version