4 Ιουλίου, 2025
Οδός Επενδύσεων 123, Αθήνα, 10558
Επενδύσεις

Έφτασε τα 289 δισ. δολάρια η παγκόσμια ναυτιλιακή χρηματοδότηση – Δυναμική άνοδος των ελληνικών τραπεζών

Η ετήσια έκθεση της Petrofin Research αποκαλύπτει πως η ελληνική τραπεζική παρουσία ενίσχυσε τον δανεισμό της στη ναυτιλία κατά 18% μέσα σε έναν χρόνο.

Παρά τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετώπισε το διεθνές ναυτιλιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα το 2024, το συνολικό ύψος της τραπεζικής χρηματοδότησης για τη ναυτιλία σημείωσε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, φθάνοντας τα 289,65 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 2% σε ετήσια βάση. Η ετήσια έκθεση της Petrofin Research καταγράφει αυτή την πορεία ως επιτυχία, δεδομένων των έντονων πιέσεων που δέχτηκε ο κλάδος από τη συνεχή ενίσχυση του leasing, αλλά και τη γενικότερη γεωπολιτική ρευστότητα. Στο περιβάλλον αυτό, το ενδιαφέρον στρέφεται και στις εξελίξεις που αφορούν την ελληνική παρουσία στο χρηματοδοτικό πεδίο, αλλά και στη διαρκώς ισχυροποιούμενη ατζέντα βιωσιμότητας.

Η περσινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από μια συγκρατημένη αλλά σταθερή αναπτυξιακή πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, με το ΔΝΤ να εκτιμά τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στο 3,2%, ενώ το παγκόσμιο εμπόριο κινήθηκε ανοδικά κατά 2,2%. Οι θαλάσσιες μεταφορές αυξήθηκαν κατά 5,9% σε όρους ton miles, φανερώνοντας ενισχυμένη ζήτηση και ισχυρές παραγγελίες νέων πλοίων, κυρίως λόγω των επιταγών ESG που διαμορφώνουν πλέον νέα δεδομένα. Την ίδια στιγμή, οι τιμές διάλυσης πλοίων υποχώρησαν κατά 20%, γεγονός που επηρέασε την αξία του παλαιού στόλου, ενώ η ανάπτυξη των πλοίων ήταν ανομοιογενής: αύξηση 0,9% για τα δεξαμενόπλοια, 3% για τα bulk carriers και 10% για τα containerships.

Οι υψηλές απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας και τα επιτόκια υπό την πίεση ενός ισχυρού δολαρίου δεν αποθάρρυναν τις τράπεζες, οι οποίες ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη τους στους πλοιοκτήτες χάρη στις σταθερές ταμειακές ροές των τελευταίων. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών έχει ενταθεί, οδηγώντας σε χαμηλότερα περιθώρια κέρδους και υιοθέτηση σύγχρονων εργαλείων χρηματοδότησης, όπως τα δάνεια συνδεδεμένα με ESG δείκτες, στο πλαίσιο των Poseidon Principles.

Η πιο εντυπωσιακή αύξηση, όμως καταγράφεται στην ελληνική τραπεζική παρουσία, η οποία ενίσχυσε τον δανεισμό της στη ναυτιλία κατά 18% μέσα σε έναν χρόνο και συγκεκριμένα από 15 δισ. δολάρια το 2023 σε 18 δισ. δολάρια το 2024, ανεβάζοντας το μερίδιο αγοράς της από 5,2% σε 6,1%. Σε αντίθεση με αυτή τη θετική τάση, οι ασιατικές και αυστραλιανές τράπεζες υποχώρησαν λόγω περιορισμένης δραστηριότητας εκτός του leasing, ενώ οι ιαπωνικές διατήρησαν σταθερό το μερίδιό τους στο 22%. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, από την πλευρά τους, παρέμειναν κυρίαρχες, κατέχοντας το 52% του συνολικού παγκόσμιου χαρτοφυλακίου ήτοι περίπου 152 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, η εναλλακτική χρηματοδότηση μέσω leasing και funds ενίσχυσε περαιτέρω τη θέση της. Η Petrofin εκτιμά ότι η συνολική ναυτιλιακή χρηματοδότηση (συμπεριλαμβανομένου και του μη τραπεζικού κεφαλαίου) αγγίζει πλέον τα 625 δισ. δολάρια, δηλαδή περίπου το 60% του συνόλου. Το κινεζικό leasing συνεχίζει να προσφέρει όρους ελκυστικούς, με LTV έως και 75%, αποτελώντας δημοφιλή επιλογή για πολλούς πλοιοκτήτες. Ωστόσο, εν μέσω της όξυνσης των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, αρκετοί ναυτιλιακοί όμιλοι –κυρίως εισηγμένοι στην αμερικανική αγορά– επιλέγουν να απεμπλακούν από κινεζικά σχήματα leasing, φοβούμενοι τον πολιτικό αντίκτυπο του «κινεζικού ιδιοκτησιακού αποτυπώματος». Επιπλέον, οι αυστηροί κανονισμοί στην Κίνα δεν επιτρέπουν σε κινεζικές τράπεζες τη χορήγηση δανείων σε μη Κινέζους πλοιοκτήτες, περιορίζοντας περαιτέρω τις διμερείς τραπεζικές σχέσεις.

Το 2025 θα μπορούσε να αποτελέσει έτος κρίσιμων ανατροπών, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της επιστροφής Τραμπ στην αμερικανική προεδρία. Η στροφή σε προστατευτικές εμπορικές πολιτικές, οι νέοι δασμοί κατά της Κίνας και η απειλή για αποκλεισμό κινεζικών πλοίων από τα αμερικανικά λιμάνια προκαλούν έντονη αβεβαιότητα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Πλοιοκτήτες ήδη αποφεύγουν την προσέγγιση σε λιμάνια των ΗΠΑ, ενώ οι εμπορικές διαπραγματεύσεις επιβραδύνονται, δημιουργώντας ευρύτερους κινδύνους για τη σταθερότητα της ναυτιλιακής αγοράς.

Παρά τις προκλήσεις, οι τραπεζικές ροές παραμένουν ενεργές και ισχυρές. Η δανειοδότηση για νέες παραγγελίες πλοίων (ιδιαίτερα bulkers και tankers) αυξήθηκε, ενώ η αγορά ομολόγων σημείωσε θεαματική άνοδο, υπερδιπλασιάζοντας τον όγκο της από 7,4 δισ. δολάρια το 2023 σε 14,5 δισ. δολάρια το 2024. Ταυτόχρονα, η τάση για μακροπρόθεσμα δάνεια και χαμηλότερα περιθώρια υποδηλώνει ωριμότητα και αυξημένη εμπιστοσύνη του τραπεζικού τομέα στη βιωσιμότητα των ναυτιλιακών επενδύσεων.

Εκτός αυτών, το ζήτημα της βιωσιμότητας παραμένει ψηλά στην ατζέντα. Η έκθεση της Petrofin έχει καταγράψει τη διαρκώς εντεινόμενη ευθυγράμμιση των τραπεζικών στρατηγικών με τις οδηγίες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) για τη μείωση των εκπομπών και την πλήρη απανθρακοποίηση έως το 2050. Ενδεικτικό είναι πως το δίκτυο των Poseidon Principles αριθμούσε στο τέλος του 2024 συνολικά 35 υπογράφοντες, με συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων που φτάνει τα 240 δισ. δολάρια. Στην ίδια κατεύθυνση, η έκθεση συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά και 30 τράπεζες με δραστηριότητα κυρίως σε διμερή δάνεια, συνολικού ύψους 200 δισ. δολαρίων.

Παρ΄όλα αυτά, οι στόχοι για μηδενικές εκπομπές έως το 2050 προσκρούουν σε σημαντικές προκλήσεις, με βασικότερες το υψηλό κόστος επένδυσης σε πράσινη τεχνολογία και την τεχνολογική ανωριμότητα πολλών λύσεων. Αυτές οι ανησυχίες είναι κοινές τόσο για τους πλοιοκτήτες όσο και για τους χρηματοδότες τους, ενώ αναδεικνύεται η ανάγκη για πιο συντονισμένη και υποστηρικτική δράση από τις ρυθμιστικές αρχές.

Στο σύνολο, η ναυτιλιακή χρηματοδότηση έχει καταφέρει να παραμείνει ανθεκτική, ευέλικτη και προσαρμοστική, απέναντι στις αντιξοότητες των γεωπολιτικών εντάσεων, των τεχνολογικών προκλήσεων και των αυστηρότερων κανονισμών.

X