Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα ανήλθε στο 3,1% τον Μάρτιο, σημειώνοντας μικρή αύξηση από το 3,0% του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός παρουσίασε μικρή πτώση, διαμορφούμενος στο 2,2% από 2,3% τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που ενισχύει τις προσδοκίες για πιθανή μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τη συνεδρίαση της 17ης Απριλίου.
Οι κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ καταδεικνύουν ότι οι υπηρεσίες είχαν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανόδου (3,4%, έναντι 3,7% τον Φεβρουάριο). Ακολούθησαν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός, με ετήσιο ρυθμό 2,9% (έναντι 2,7% τον Φεβρουάριο), ενώ τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά παρέμειναν σταθερά στο 0,6%. Αντίθετα, η ενέργεια σημείωσε πτώση -0,7%, έναντι 0,2% τον προηγούμενο μήνα.
Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, επιβραδύνθηκε στο 2,4% από 2,6% τον Φεβρουάριο. Αυτή η επιβράδυνση αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ΕΚΤ, καθώς αποτελεί βασικό δείκτη για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής.
Στη Γερμανία, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται κατά 2,3% σε ετήσια βάση, διατηρώντας τα ίδια επίπεδα με τους δύο προηγούμενους μήνες. Η πρόβλεψη των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμούσε αύξηση 2,4%.
Στη Γαλλία και την Ισπανία, ο πληθωρισμός σημείωσε χαμηλότερη αύξηση από τις προσδοκίες των αναλυτών. Αντίθετα, στην Ιταλία, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις, ξεπερνώντας το 2% για πρώτη φορά από το 2023.
Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τις επερχόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ, η οποία ενδέχεται να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών.