EpendisteExipna Blog Επενδύσεις Coffee Island: Είσοδος στην Ινδία, ανάπτυξη στην Αίγυπτο, εξορθολογισμός στην Ελλάδα
Επενδύσεις

Coffee Island: Είσοδος στην Ινδία, ανάπτυξη στην Αίγυπτο, εξορθολογισμός στην Ελλάδα

Το όραμα της καθιέρωσης σε διεθνές επίπεδο, τα οικονομικά μεγέθη και η δέσμευση στην Βιώσιμη Ανάπτυξη της αλυσίδας που φέτος γιορτάζει 25 χρόνια διαδρομής, έχοντας παρουσία σε 13 χώρες σε 4 ηπείρους

Tην περαιτέρω ανάπτυξη της Coffee Island στις αγορές του εξωτερικού και την εδραίωση της αλυσίδας ως ένα διεθνές brand έθεσε σαν βασική προτεραιότητα για την συνέχεια ο CEO της επιχείρησης, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους.

H είσοδος στην Ινδία και το ειδικό project της Αιγύπτου

Η αλυσίδα που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια διαδρομής αυτή την στιγμή διαθέτει παρουσία σε 13 χώρες και σε 4 ηπείρους. Φυσικά τα περισσότερα από τα καταστήματα της βρίσκονται στην Ελλάδα και την Κύπρο, τα οποία αντιστοιχούν σε 80%-85 των συνολικών δραστηριοτήτων της αλλά δυναμικές κινήσεις έχουν πραγματοποιηθεί και στο εξωτερικό. Καταστήματα Coffee Island ήδη υπάρχουν σε Λονδίνο, Ελβετία, Ρουμανία, Ισπανία, Καναδά,Αίγυπτο , Ντουμπάι, Βουλγαρία και Χονγκ-Κονγκ ενώ φέτος υπογράφηκε συμφωνία franchise στην Γαλλία, με το πρώτο σημείο εκεί να τίθεται σε λειτουργία το 2025.

Νωρίτερα, και συγκεκριμένα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του φετινού Δεκεμβρίου, η Coffee Island αναμένεται να προχωρήσει σε ένα πολύ σημαντικό βήμα. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος αποκάλυψε πως η αλυσίδα θα εγκαινιάσει το πρώτο κατάστημα της στην Ινδία, το οποίο θα βρίσκεται στο Δελχί. Όπως τόνισε πρόκειται για την πρώτη φορά που η Coffee Island δραστηριοποιείται σε χώρα όπου παράγεται καφές, ενώ η ελληνική αλυσίδα είναι η πρώτη του χώρου από την Ευρώπη, που ανοίγει κατάστημα στην Ινδία. Η δραστηριοποίηση στην χώρα, της οποίας ο πληθυσμός ξεπερνά το 1,5 δις ανθρώπους θα γίνει σε συνεργασία με τοπική επιχείρηση ενώ όπως τονίστηκε το εγχείρημα θα βασίζεται σε καφέδες τοπικών παραγωγών, με κάποιους εξ αυτών ίσως να παρουσιαστούν και σε καταστήματα της αλυσίδας σε άλλες χώρες σε βάθος χρόνου.

Επίσης, ο κ, Κωνσταντινόπουλος σημείωσε πως και η αγορά της Αιγύπτου αποτελεί ειδική περίπτωση όσον αφορά την στρατηγική ανάπτυξης της Coffee Island στο εξωτερικό. Όπως σημείωσε, πρόκειται για την μόνη χώρα, μέχρι στιγμής, όπου η Coffee Island δεν διαθέτει μόνο καταστήματα λιανικής αλλά και τοπική μονάδα μεταποίησης καφέ. Στην Αίγυπτο έχει δημιουργηθεί joint venture με τοπικό συνεργάτη, στο οποίο η Coffee Island διατηρεί το 30%, και το οποίο έχει αναπτύξει ήδη 5 καταστήματα με το σήμα της ελληνικής αλυσίδας. Η προαναφερθείσα μονάδα εξυπηρετεί τα καταστήματα της Coffee Island στην βορειοαφρικανική χώρα αλλά στο μέλλον μπορεί να επεκτείνει τις δραστηριότητες και να συνεργάζεται ακόμη και με τρίτους. Η Αίγυπτος, άλλωστε, αποτελεί μια αγορά 112 εκατομμυρίων, με το 50% περίπου του πληθυσμού να εκτιμάται πως είναι κάτω από 25 χρονών. Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντινόπουλος πρόκειται για μια χώρα που «κρύβει» σημαντικές ευκαιρίες ενώ όπως διευκρίνισε η μονάδα στην Αίγυπτο δεν «πληγώνει» την παραγωγή στην Ελλάδα αλλά αντιθέτως την ενισχύει μετατρέποντας την μονάδα της Πάτρας σε ένα διεθνές hub

130 εκατ. ευρώ ο τζίρος όλου του δικτύου

O κύκλος εργασιών της εταιρείας Coffee Island  το 2023 άγγιξε τα 37 εκατ. ευρω, καταγράφοντας άνοδο +8%. Ο δε συστημικός τζίρος της αλυσίδας, που περιλαμβάνει και τις πωλήσεις των καταστημάτων των franchisees ξεπέρασε τα 130 εκατ. ευρώ. Ανάλογες επιδόσεις, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινόπουλο, θα πρέπει να αναμένονται και φέτος, αν και όπως τόνισε ο ανταγωνισμός στον κλάδο «που βάλλεται από παντού» είναι έντονος και οι προκλήσεις πολλές. Ειδική αναφορά έκανε στις αυξήσεις των πρώτων υλών σημειώνοντας μάλιστα πως φέτος για πρώτη φορά συνεργασίες χρόνων που διατηρεί η εταιρεία με προμηθευτές έχουν δοκιμαστεί. Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε πως η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει ανατιμήσεις αλλά προσπαθεί συνεχώς να απορροφά όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των πληθωριστικών πιέσεων.

Η Coffee Island απασχολεί πάνω από 220 εργαζόμενους και ενώ στο δίκτυό της απασχολούνται πάνω από 3.500 εκπαιδευμένοι barista και διανομείς, στηρίζοντας περισσότερες από 4.000 οικογένειες. Συνεργάζεται με 1.200 ελληνικές προμηθευτικές εταιρίες και εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση πάνω από 170 χιλιάδες πελάτες

Στην Ελλάδα συνεργάζεται με 390 franchisees και λειτουργεί σήμερα 430 καταστήματα, με το 39% εξ αυτών (159 σημεία σε απόλυτους αριθμούς) να βρίσκεται στην ελληνική περιφέρεια, καθώς η αλυσίδα διαθέτει παρουσία σε 50 νομούς και 97 πόλεις της Ελλάδας. Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντινόπουλος η Coffee Island διαθέτει την καλύτερη διασπορά καταστημάτων στον κλάδο της καφεστίασης και δεν θεωρεί πως υπάρχει κορεσμός όσον αφορά το δίκτυο της. Πρόσθεσε όμως πως δεν αποτελεί προτεραιότητα της η περαιτέρω αύξηση του αριθμού καταστημάτων στην Ελλάδα και σημείωσε πως αυτή την στιγμή γίνονται κινήσεις εξορθολογισμού και διορθωτικές παρεμβάσεις στο δίκτυο, το οποίο, όμως, όπως τόνισε στο τέλος του έτους δεν θα έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά

Δέσμευση στην Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Κοινωνική Προσφορά

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί πως η Coffee Island είναι η πρώτη ελληνική αλυσίδα καφεστίασης που δημοσιεύει Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για τα έτη 2022-2023 με προσήλωση στους στρατηγικούς της πυλώνες: Άνθρωπος, Περιβάλλον και Προϊόν. Σημειώνεται πως συνεργάζεται με την Coffee Eco για την ανακύκλωση των υπολειμμάτων καφέ και τη μετατροπή τους σε βιώσιμα προϊόντα, όπως καλλυντικά και βιοπλαστικά. Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, η Coffe-Eco ολοκλήρωσε την επεξεργασία 50 τόνων υπολειμμάτων καφέ από τα καφεκοπτεία Coffee Island που αντιστοιχούν σε 9tn ισοδύναμου εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Μειώνοντας περαιτέρω το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, επιλέγει τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών έχοντας καλύψει τις ανάγκες συσκευασίας με 131,66 τόνους από ανακυκλωμένα υλικά, διπλασιάζοντας μέσα στη διετία τη χρήση τους αλλά παράλληλα μειώνοντας και τον όγκο των απορριφθέντων και προς ανακύκλωση ανάλογων υλικών. Παράλληλα, η εταιρεία επενδύει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών καταφέρνοντας να καλύψει το 50% των αναγκών των κεντρικών γραφείων και το 64% στο εργοστάσιο στη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών.

Ακόμη προχωρά σε πανελλαδικό επίπεδο στην υποστήριξη κοινωνικών παντοπωλείων, δομών σίτισης, εκπαιδευτικών, αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων ενώ , έχει πραγματοποιήσει 120,360 ώρες εκπαίδευσης σε baristi, franchisees και εργαζομένους . Αναφοράς χρήζει το γεγονός πως υπάρχουν μηδενικές αναφορές και καταγγελίες εργαζομένων σε θέματα διακρίσεων, παρενοχλήσεων και παραβιάσεων ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων.

Επίσης θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως η Coffee Island συνεργάζεται με 26 φάρμες σε 12 χώρες, ενισχύοντας έτσι το εισόδημα των τοπικών παραγωγών και προωθώντας υπεύθυνες πρακτικές. Συνδέοντας την προμήθεια καφέ από συγκεκριμένες φάρμες με δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης συνεργάζεται με την οργάνωση Water to Thrive για την κατασκευή πηγαδιού στην Αιθιοπία, στην επαρχία Σιντάμα, παρέχοντας πόσιμο νερό σε 500 ανθρώπους. Παράλληλα, μέσα από τη συνεργασία της με τη φάρμα Gisanga στη Rwanda, στηρίζει τις γυναίκες καλλιεργήτριες της φάρμας, εξασφαλίζει περισσότερες ευκαιρίες για τις ίδιες και τις οικογένειές τους και μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Διατηρώντας ιδιόκτητες παραγωγικές μονάδες διασφαλίζει την ποιότητα των προϊόντων της με διαδικασίες πιστοποιήσεων ISO 22000 και Halal, ενώ πρόσφατα απέκτησε πιστοποίηση βιολογικής παραγωγής και επισήμανσης βιολογικών προϊόντων.

Exit mobile version