Επτά καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου των Επιστημών Υγείας και της Βιοτεχνολογίας συμμετείχαν σε ένα εντατικό πρόγραμμα στοχευμένων δράσεων από τις 6 έως τις 9 Μαΐου 2025 , παρουσιάζοντας το δυναμικό του ελληνικού οικοσυστήματος και διερευνώντας δυνατότητες στρατηγικών συνεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αποστολή εγκαινιάστηκε με επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πρεσβεία της Ελλάδος στις Βρυξέλλες και τη συμμετοχή διακεκριμένων εκπροσώπων της βελγικής και ευρωπαϊκής βιοτεχνολογικής κοινότητας. Οι συμμετέχουσες ελληνικές εταιρείες στην αποστολή, με αλφαβητική σειρά, ήταν οι: Anacalypsis Therapeutics, Athens LifeTech Park, Galenica, Oncolipsy, Pharmassist CRO, Purposeful, ResQ Biotech.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε επισκέψεις και επαφές με τα ισχυρότερα biotech clusters του Βελγίου. Στο πλαίσιο των επαφών με τους διαχειριστές των οικοσυστημάτων αυτών, διερευνήθηκαν συνέργειες και δυνατότητες τεχνολογικής σύγκλισης, ενώ εκπρόσωποι ελληνικών φορέων, όπως το Athens LifeTech Park (ALTP), είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν πρωτοβουλίες που συνδέουν την ερευνητική αριστεία με την επιχειρηματική καινοτομία στον τομέα των επιστημών ζωής και να συζητήσουν πεδία ανταλλαγής τεχνογνωσίας. Στο ίδιο πλαίσιο, οι ελληνικές εταιρείες παρουσίασαν τις δραστηριότητές τους σε αντίστοιχες επιχειρήσεις που εδρεύουν στο Charleroi BioPark, ενισχύοντας τις δυνατότητες δικτύωσης και συνεργασίας.
Η συμμετοχή στο κορυφαίο συνέδριο “Knowledge for Growth” στην Αμβέρσα αποτέλεσε το αποκορύφωμα της αποστολής. Οι ελληνικές εταιρείες συμμετείχαν με εθνικό περίπτερο που σχεδίασε και υλοποίησε η Enterprise Greece, και παρουσίασαν τις καινοτόμες λύσεις τους στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής βιοτεχνολογικής καινοτομίας, προσελκύοντας επενδυτές, ακαδημαϊκούς και στρατηγικούς εταίρους. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου οι ελληνικές εταιρείες συμμετείχαν σε περισσότερες από 50 στοχευμένες επιχειρηματικές συναντήσεις (B2Bs). Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η στρατηγική επίσκεψη στο IMEC (Leuven), έναν από τους κορυφαίους διεθνώς ερευνητικούς κόμβους νανοτεχνολογίας, βιοεπιστημών και ψηφιακής υγείας. Με περισσότερους από 6.000 ερευνητές και ετήσιο κύκλο εργασιών άνω του €1 δισ., το IMEC αποτελεί πρότυπο για τη μετατροπή της έρευνας σε οικονομική αξία, μέσω της σύζευξης ακαδημαϊκής και βιομηχανικής τεχνογνωσίας.
Ο τομέας των Επιστημών Υγείας στην Ελλάδα εισέρχεται δυναμικά σε μία νέα εποχή. Με υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, ώριμη ερευνητική κουλτούρα και στρατηγική στόχευση στην παραγωγή τεχνολογίας, πνευματικής ιδιοκτησίας και παγκοσμίως ανταγωνιστικών λύσεων, η Ελλάδα εξελίσσεται σε ανερχόμενο κόμβο βιο-καινοτομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τη στήριξη φορέων όπως η Enterprise Greece και το HBio.
Αναφερόμενος στην εθνική συμμετοχή, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, δήλωσε: «Η επιχειρηματική αποστολή στο Βέλγιο εντάσσεται σε μία ευρύτερη στρατηγική για τη στήριξη της ελληνικής καινοτομίας και την προβολή της χώρας μας ως εταίρου υψηλής αξίας στο διεθνή τεχνολογικό χάρτη. Ειδικότερα, στον τομέα της βιοτεχνολογίας και των επιστημών υγείας, η Ελλάδα διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να πρωταγωνιστήσει: εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, ισχυρή ερευνητική βάση και ένα δυναμικά εξελισσόμενο επιχειρηματικό οικοσύστημα. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την παραγωγή γνώσης, τη διασύνδεση με προηγμένα οικοσυστήματα και τη μετάβαση σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στην εξωστρέφεια και την επιστημονική αριστεία.»