Xρυσοφόρα αποδείχθηκε η αμερικανική αγορά εφαρμογών για την Apple το 2024, με έσοδα που ξεπέρασαν τα 10,1 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο από προμήθειες μέσω του App Store, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Appfigures, όπως αναφέρει σε δημοσίευσή του το TechCrunch. Η αύξηση είναι εντυπωσιακή, καθώς το 2020 η Apple είχε αποκομίσει περίπου 4,76 δισεκατομμύρια δολάρια από την ίδια πηγή, δηλαδή τα έσοδα υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε τέσσερα χρόνια. Οι προγραμματιστές εφαρμογών στις ΗΠΑ παρήγαγαν ακαθάριστα έσοδα ύψους 33,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω του συστήματος πληρωμών της Apple, εκ των οποίων οι ίδιοι κράτησαν 23,57 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την προμήθεια της εταιρείας.
Παράλληλα, η Appfigures εκτιμά ότι σε παγκόσμιο επίπεδο το App Store απέφερε 91,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, ανεβαίνοντας από τα 61,5 δισεκατομμύρια δολάρια του 2022, με τις προμήθειες της Apple να ξεπερνούν τα 27,39 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αριθμοί αυτοί έρχονται σε αντίθεση με την έκθεση της Apple του 2023, όπου ανέφερε ότι το App Store είχε δημιουργήσει 104 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμια έσοδα το 2022. Η διαφορά αυτή εξηγείται από το γεγονός ότι η Apple συνυπολογίζει έσοδα που δημιουργούνται εκτός App Store αλλά σχετίζονται έμμεσα με αυτό, όπως για παράδειγμα όταν μια συνδρομή αγοράζεται από τον ιστό αλλά χρησιμοποιείται κυρίως σε συσκευές της Apple.
Η συζήτηση για τα έσοδα του App Store γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη δεδομένης της πρόσφατης δικαστικής απόφασης που απαγόρευσε στην Apple να χρεώνει προμήθεια 27% σε συναλλαγές εκτός App Store. Η υπόθεση ξεκίνησε με την αντιμονοπωλιακή διαμάχη της Apple με την Epic Games, δημιουργό του Fortnite. Αν και η Apple είχε προσφέρει τη δυνατότητα στους προγραμματιστές να προσθέτουν συνδέσμους εντός των εφαρμογών τους για εξωτερικές αγορές, συνέχιζε να επιβάλλει την προμήθεια και μάλιστα υπαγόρευε τον τρόπο εμφάνισης αυτών των συνδέσμων, συμπεριλαμβανομένων προειδοποιητικών οθονών.
Η δικαιοσύνη έκρινε την Apple ένοχη «εκ προθέσεως παραβίασης» της αρχικής απόφασης του 2021 και την υποχρέωσε να επιτρέψει πλέον πλήρη εξωτερική σύνδεση χωρίς προμήθειες ή εμπόδια. Εφαρμογές όπως Spotify, Amazon Kindle και Patreon έχουν ήδη επωφεληθεί, ενώ ακόμα και μικρές εφαρμογές, όπως ο emulator παιχνιδιών Delta, υποστηρίζονται πλέον μέσω συνδρομών Patreon. Η Apple έχει ασκήσει έφεση, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση προκαλεί «ανεπανόρθωτη ζημιά». Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τη σημασία των εσόδων του App Store για την Apple και την αντίστασή της σε αλλαγές που απειλούν το επιχειρηματικό της μοντέλο, σε μια εποχή που ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός και η μετάβαση των εφαρμογών και των τηλεπικοινωνιών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.