21 Νοεμβρίου, 2024
Οδός Επενδύσεων 123, Αθήνα, 10558
Επενδύσεις

ΣΕΛΠΕ: Η νέα Διοίκηση παρουσίασε το Πλάνο Δράσεων για το 2025, με επίκεντρο τη λιανική πώληση

Με ανανεωμένο corporate identity και ένα νέο λογότυπο ο ΣΕΛΠΕ ετοιμάζεται για μια νέα εποχή στην λιανική.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) παρουσίασε χθες το πλάνο δράσεων για το 2025, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν τα σχέδια του νέου Διοικητικού Συμβουλίου με στόχο να κάνουν την λιανική ακόμα καλύτερη. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Κώστας Γεράρδος, αφού καλωσόρισε τα μέλη τόνισε ότι στον χώρο της λιανικής εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες νέου κόσμου και αυτό σημαίνει ότι σε κάθε ελληνική οικογένεια υπάρχει ένα αποτύπωμα, είτε από την πλευρά του πελάτη, είτε από την πλευρά του εργαζόμενου. Με ανανεωμένο corporate identity και ένα νέο λογότυπο ο ΣΕΛΠΕ ετοιμάζεται για μια νέα εποχή στην λιανική.

Στην εκδήλωση το παρών έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, όπου ευχήθηκε καλή επιτυχία στο καινούριο ξεκίνημα της νέας Διοίκησης και επεσήμανε ότι όταν ήταν υπουργός Ανάπτυξης, ήταν σε επαφή με τον ΣΕΛΠΕ, σε ιδιαίτερα ταραχώδη χρόνια. «Προσπαθήσαμε τότε, όχι επειδή μας το επέβαλε η τρόικα ή κάποια μελέτη, αλλά επειδή πιστεύαμε στον ανταγωνισμό και στην απελευθέρωση της αγοράς να κάνουμε κάποιες τομές. Ήταν τότε που περάσαμε εν μέρει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σε διάφορες φάσεις και με διάφορα εμπόδια. Μέσω αυτής της εργασιακής μεταρρύθμισης επιτρέψαμε να γίνουν και άλλα βήματα», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο ότι ο ίδιος αλλά και η Κυβέρνηση δεν ανήκει στην κατηγορία που ενοχοποιούν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. «Τίποτα εναντίον των μικρών επιχειρήσεων, αλλά οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι εξίσου επιχειρήσεις. Λειτουργούν εξίσου στην Ελλάδα και μισθοδοτούν πάρα πολλούς εργαζομένους. Εσείς μόνο, όπως καταλαβαίνω μισθοδοτείτε 125.000 χιλιάδες εργαζομένους που είναι Έλληνες πολίτες, που έχουν οικογένειες και παιδιά. Επομένως, δεν έχουμε κανένα λόγο και καμία δικαιολογία να μην νοιαστούμε για εσάς και τους εργαζομένους σας», είπε χαρακτηριστικά.

Η ανοδική πορεία της Ελλάδας στην οικονομία και στην ανάπτυξη

Αναφορά έκανε ο υπουργός και στα δύσκολα χρόνια λόγω του εισερχόμενου πληθωρισμού. «Έχουμε περάσει δύσκολα και περνάμε ακόμα, με αναταράξεις και στις μεταξύ μας σχέσεις, λόγω διαφόρων ρυθμίσεων που υπήρξαν. Θεωρώ ότι και εδώ και παντού, επειδή το πρόβλημα είναι διεθνές, έχουμε πια μια καλύτερη κατάσταση, υπό την έννοια ότι όλοι οι οικονομολόγοι προδικάζουν ότι το πρόβλημα είναι σε αποδρομή. Πάμε σε μια ομαλοποίηση της κατάστασης και πιστεύω ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία. Αύριο (σ.σ. σήμερα δηλαδή) δημοσιεύεται ο προϋπολογισμός, όπου θα αποτυπωθεί ότι η πατρίδα μας προχωρεί με δημοσιονομική σύνεση από την μια πλευρά, αλλά αυτό το συνδυάζει με ανάπτυξη, το οποίο δεν είναι πάρα πολύ συνηθισμένο. Συνήθως ότι κανείς δίνει έμφαση στην δημοσιονομική πειθαρχία δεν έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στο μέτωπο της ανάπτυξης. Εμείς τα καταφέρνουμε και θα προχωρήσουμε μπροστά, με μια πολιτική που θα συνδυάζει την δημοσιονομική σοβαρότητα με την φιλοεπενδυτική προσέγγιση.

Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται βαθμιδόν, αλλά σταθερά το διαθέσιμο εισόδημα όλων των Ελλήνων. Τα στοιχεία αποτυπώνουν ότι τα τελευταία πέντε χρόνια εδώ το καθαρό εισόδημα αυξήθηκε κατά 8,5%, ενώ στην ευρωπαϊκή ένωση το αντίστοιχο ποσοστό είναι κάτω από 4%. Άρα αυξάνεται εδώ το εισόδημα μας με ρυθμούς διπλάσιους από την ευρωπαική ένωση και αυτό είναι προς όφελος όλων. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, χωρίς να σπαταλήσουμε την πρόοδο που έχει γίνει για χάρη οποιουδήποτε λαϊκιστή. Πιστεύουμε στην δύναμη της επιχειρηματικότητας».

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η πόρτα του θα είναι πάντα ανοιχτή για να υπάρχει γόνιμος διάλογος. Συγκεκριμένα είπε: «Θέλω να ξέρετε ότι παρότι δεν είστε κοινωνικός εταίρος, αυτό δεν σημαίνει τίποτα για εμάς, είστε συνομιλητής της πολιτείας, συνομιλητής της Κυβέρνησης, συνομιλητής προφανώς και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Από τα ζητήματα της φορολογίας, που πάντως έχει περιοριστεί από 28%, στο 22%, των ασφαλιστικών εισφορών που μειώνονται τώρα κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, μέχρι τα ζητήματα της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές που το παρακολουθούμε κάθε μέρα, χωρίς να αυξήσουμε τους φόρους έχουμε παραπάνω έσοδα και αυτό δείχνει ότι έχει αποδώσει το έργο, και είμαστε εδώ για να δούμε όποιες παιδικές ασθένειες. Να ξέρετε ότι θα είναι πάντα ανοιχτό το γραφείο μας και τα αυτιά μας για όλες τις προτάσεις που έχετε στο πλαίσιο της λογικής και των αντοχών του προϋπολογισμού και της Οικονομίας».

Οι τρεις κύριες αποστολές του ΣΕΛΠΕ

Η πρώτη αποστολή είναι να χτιστεί μια ουσιαστική σχέση με τους Κυβερνητικούς φορείς. «Έχουμε κάποια θέματα ως λιανική και θέλουμε αυτά τα θέματα να λυθούν από την Κυβέρνηση και αυτό χτίζεται με μια ουσιαστική γέφυρα επικοινωνίας. Υπάρχει όμως και η μεγαλύτερη εικόνα σε αυτό που είναι ότι όλοι εμείς είμαστε ένα οικοσύστημα. Εάν λοιπόν εμείς που είμαστε οι εταιρείες και η αγορά δεν μιλάμε με την Κυβέρνηση και τους εργαζόμενους αυτό το πράγμα δεν θα λειτουργήσει καλά», είπε ο κ. Γεράρδος.

Η δεύτερη αποστολή είναι το branding του retail. «Εδώ η δική μου εμπειρία είναι ότι τα στελέχη τα δικά μας είναι οι «ειδικές δυνάμεις του επιχειρείν» και αυτό γιατί πρέπει να έχουμε ένα βάθος γνώσης -80%- σε πάρα πολλούς τομείς. Πρέπει να ξέρουμε από real estate, από logistics, από e-commerce, από category management και όλα αυτά με ταχύτητες της λιανικής και με κόστος χαμηλό, ειδάλλως δεν βγαίνει. Όμως αυτό το sophistication στελεχών δεν ανακλάται στην ευρύτερη αγορά και αυτό γιατί μας βλέπουν σαν μια πρόσκαιρη δουλειά», υπογράμμισε ο κ. Γεράρδος.

Η τρίτη αποστολή είναι το community expertise. «Είναι πως ο ΣΕΛΠΕ μπορεί να γίνει πάροχος γνώσης, γίνεται μια πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ μας και γίνεται και ένα όχημα για να δεθούμε ως κοινότητα του retail», επισήμανε ο κ. Γεράρδος.

Τα μελλοντικά σχέδια του ΣΕΛΠΕ

Ο θεσμός «τα πρωινά του ΣΕΛΠΕ». «Το πρώτο κομμάτι για εμάς σημαίνει να έχουμε σχέση και να μιλάμε με τους υπουργούς και να έχουμε μια γέφυρα επικοινωνίας. Μία φορά τον μήνα καλούμε έναν υπουργό, -έχουμε ήδη καλέσει την κ. Κεραμέως και τον κ. Θεωδορικάκο- και συζητάμε πράγματα που αφορούν τον κλάδο μας και το αντίστοιχο υπουργείο και ο Υπουργός αντίστοιχα μας λέει την δική του πρόταση από την δική του πλευρά. Αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και το 2025», εξήγησε ο κ. Γεράρδος.

«Απογεύματα στον ΣΕΛΠΕ», που αφορά τους φορείς. «Ένας υπουργός δεν μπορεί να καλύψει τα πάντα. Έχει μια δομή από κάτω που μπορεί να είναι οι γενικοί γραμματείς, διευθυντές κτλ. Αυτό λοιπόν που σκεφτήκαμε είναι στα Διοικητικά Συμβούλια που κάνουμε κάθε μήνα, να καλούμε και ένα Γενικό Γραμματέα του υπουργείου που φέραμε στο πρωινό. Έτσι τα θέματα που θέτουμε είμαστε σίγουρα ότι θα περάσουν σε ένα κανάλι εξέτασης», επισήμανε ο κ. Γεράρδος.

Το τρίτο είναι η συμμετοχή στο νομοθετικό έργο. Σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ εξήγησε πως λειτουργεί το Ευρωκοινοβούλιο. «Έρχεται κάποια στιγμή η Ευρωβουλή και λέει θέλω να θεσπίσω κάποιους κανόνες για μία θεματική. Στα κράτη μέλη λέει να κάνουν προτάσεις και αφού γίνουν οι προτάσεις, γίνεται ένας νόμος όπου έχει 1,5 χρόνο μέχρι να οριστικοποιηθεί. Έτσι συνέβη με τους κανόνες αρχικών τιμών και εκπτώσεων. Εμείς λοιπόν πρέπει να πιάσουμε αυτή την γέννηση του κανόνα από την αρχή. Να είμαστε μέρος της συζήτησης, να καταθέσουμε προτάσεις σαν λιανική και να περάσει αυτό στην Ευρωβουλή και στο ελληνικό κοινοβούλιο ούτως ώστε να μην έρχεται ξαφνικά ένας νόμος και να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι για τα lay payments regulation που είναι το πως πληρώνουμε τους προμηθευτές μας, που είναι πάρα πολύ κρίσιμο. Έχουμε το greenwashing και το right to rebell και πολλά άλλα τα οποία είναι σε μια σειρά για να νομοθετηθούν. Είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό για εμάς να στήσουμε επιτροπές που θα καταθέσουν προτάσεις για να έχουμε μια σωστή νομοθεσία, για να μην μας έρθει κάτι που θεσπίστηκε από την Ισλανδία».

Οι εργαζόμενοι στη λιανική και η εκπαίδευση τους

Ο κ. Γεράρδος σημείωσε ότι ένας βασικός στόχος του ΣΕΛΠΕ είναι να πετύχει ο κόσμος να θέλει να δουλέψει στην λιανική και στα καταστήματα. «Για να το πετύχουμε έχουμε τις εξής σκέψεις. Το πρώτο κομμάτι είναι το περιεχόμενο. Πρέπει να φτιάξουμε ένα ωραίο περιεχόμενο, που θα μιλήσουμε για εμάς, να μας δει ο κόσμος. Τα στελέχη και τα παιδιά που είναι στα καταστήματα μας και να καταλάβουν ότι είμαστε μια πολύ ωραία κοινότητα. Επίσης, πρέπει να κάνουμε και ένα facelift στο δικό μας brand, γιατί στο τέλος της ημέρας εκπροσωπούμε πολύ νέο κόσμο και πρέπει να είμαστε φρέσκοι και μοντέρνοι και να είμαστε σύμφωνα με την εποχή μας», είπε ο κ. Γεράρδος.

Τα σχέδια για προσέλκυση στελεχών

Με δύο εκπομπές ο ΣΕΛΠΕ στοχεύει να κάνει γνωστό το χώρο της λιανικής.  «Η μία εκπομπή έχει να κάνει με τους ανθρώπους στα καταστήματα και η άλλη εκπομπή έχει να κάνει με τα στελέχη. Η πρώτη εκπομπή θα είναι χιουμοριστική και λέγεται «ιστορίες από το ράφι». Θεωρούμε ότι υπάρχει ένα μοτίβο στους ανθρώπους που δουλεύουν στα καταστήματα. Όλοι έχουν αντιμετωπίσει περίεργους πελάτες και αστεία στιγμιότυπά και πιστεύουμε ότι αν σταχυολογήσουμε αυτές τις ιστορίες από κάθε εταιρεία, μπορούμε να βγάλουμε ωραίες εκπομπούλες που θα παίζουν κάθε εβδομάδα και θα προβάλουμε την λιανική στην Ελλάδα. Το άλλο αφορά τα στελέχη, και θα είναι μια εκπομπή που θα λέγεται retail gurus, που θα είναι κάθε φορά μια θεματική και θα έχουμε τάσεις και θα μιλάνε τα στελέχη μας», ανέλυσε ο κ. Γεράρδος.

Τρία σημαντικά πράγματα που θα βοηθήσουν τον κόσμο που δουλεύει στη λιανική:

-Το πρώτο είναι τα απογεύματα στον ΣΕΛΠΕ, που θα είναι μικρά conferences. «Θέλουμε να πιάσουμε κομμάτια που μας αφορούν όλους μας, όπως είναι για παράδειγμα η χρηματοδότηση και οι νέες τεχνολογίες. Να φέρνουμε έναν expert στον κλάδο για ένα τρίωρο όπως ειδήμονες για ΕΣΠΑ κλπ και μια φορά το μήνα τα στελέχη μας να παρακολουθούν αυτά τα sessions» είπε κ. Γεράρδος.

-Το δεύτερο κομμάτι είναι master classters. «Μία φορά το 4μηνο να φέρνουμε ένα πάρα πολύ υψηλά expert είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό που θα πιάσει κάποια πολύ εξιδεικευμένα κομμάτια και να τα παρακολουθήσουν οι άνθρωποι μας».

-Το τρίτο κομμάτι είναι η έρευνα. «Οφείλουμε σαν retail να έχουμε μια έρευνα η οποία θα πιάνει όλα τα κομμάτια που θέλουμε να μάθουμε. Να ενημερωνόμαστε εμείς που είμαστε μέλη και αυτή η έρευνα να προβάλλεται και προς τα έξω», τόνισε κ. Γεράρδος.

Λοιπές δράσεις

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ΣΕΛΠΕ είναι οι δράσεις κοινωνικής ευθύνης. Σε αυτό το σημείο η σκέψη είναι να δημιουργηθεί μια μεγάλη τράπεζα αίματος. Επίσης, για την ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρηματιών να αποστέλλεται ένα ενημερωτικό newsletter. Τέλος, μια μεγάλη εκδήλωση. «Οφείλουμε να έχουμε ένα πολύ μεγάλο event μια φορά τον χρόνο στο retail, που θα βγαίνει ένα πολύ σημαντικό ορόσημο. Μάλλον θα το τρέξουμε φέτος πριν το καλοκαίρι», κατέληξε ο κ. Γεράρδος.

X