19 Οκτωβρίου, 2024
Οδός Επενδύσεων 123, Αθήνα, 10558
Επενδύσεις

El Sabor: 32,4 εκατ. ευρώ τζίρος για τα ελληνικά Nacho Chips που ταξιδεύουν σε 65 χώρες

Αύξηση πωλήσεων και κερδών για την εταιρεία, που προχωρά σε νέα επένδυση 4,5 εκατ. ευρω στην καινούρια μονάδα της στα Οινόφυτα.

Ενίσχυση μεγεθών κατέγραψε το 2023 η El Sabor. Όπως προκύπτει από τις επίσημες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, το 2023 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 32,37 εκατ. ευρω παρουσιάζοντας αύξηση κατά 23.62% σε σχέση με τα 26,18 εκατ. ευρώ. Τα Μικτά Κέρδη αυξήθηκαν κατά 28,12% και ξεπέρασαν τα 8,9 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη προ Φόρων ανήλθαν σε 2,27 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 48,87%, Τα αποτελέσματα μετά φόρων παράμειναν κερδοφόρα και ανήλθαν σε 1,85 εκατ. ευρω για την χρήση 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 48,74 % σε σχέση με τα 1,24 εκατ. ευρώ του 2022.

Νέα επένδυση 4,5 εκατ. ευρω

Μέσα στην διαχειριστική χρήση 2023 υποβλήθηκε αίτηση της εταιρείας στον  Αναπτυξιακό νόμου 4887/2022, η οποία αφορά το έργο «Επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας παραγωγής NACHO CHIPS»  στη θέση Κοκκινιά –Λαχίδια, ΔΕ Οινοφύτων Δήμου Τανάγρας Νομού Βοιωτίας ΠΕ, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 4.529.152,43€ ώστε να ωφεληθεί η εταιρεία της επιδότησης μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης & των φορολογικών απαλλαγών που προβλέπουν οι διατάξεις του νόμου .

Η επένδυση αφορά κτηριακές εγκαταστάσεις ( αποθήκη) , έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου & μηχανολογικό εξοπλισμό /τεχνικές ειδικές εγκαταστάσεις . Η επένδυση έχει χρηματοδοτηθεί με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing )με ποσό 3.110.273,81 € και το υπόλοιπο ποσό των 1.418.878,62 € θα καλυφθεί με ιδία κεφάλαια .

Όπως σημειώνεται στην οικονομική έκθεση «η επένδυση αυτή θα βοηθήσει στην εξέλιξη και ανάπτυξη της εταιρείας καθώς η νέα μονάδα θα ανταποκριθεί στις ανάγκες, αποθήκευσης , παραγωγής και κάλυψης του αυξημένου όγκου παραγγελιών των πελατών της εταιρείας».

Υπενθυμίζεται πως η έναρξη της λειτουργίας της επένδυσης της El Sabor, που αφορά την ίδρυση νέας μονάδας τροφίμων στη θέση Κοκκινιά –Λαχίδια στα Οινόφυτα. Πρόκειται για επένδυση 4,9 εκατ. ευρώ, για την οποία η εταιρεία ενισχύθηκε με την μορφή της φορολογικής απαλλαγής μέχρι του ποσού των 2,2 εκατ. ευρώ. Καθώς η συνολική δυναμικότητα της νέας μονάδας ανήλθε σε 1500 κιλά Nacho chips και η συνολική ισχύς ανήλθε σε 331,53 KW η νέα μονάδα τετραπλασίασε την παραγωγική δυνατότητα της εταιρείας με την διοίκηση της Εl Sabor να αναφέρει στην οικονομική έκθεση για την χρήση 2022 πως η επένδυση «έχει βοηθήσει στην εξέλιξη και ανάπτυξη της εταιρείας καθώς η υφιστάμενη μονάδα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί πλέον στις ανάγκες παραγωγής και στην απρόσκοπτη κάλυψη του αυξανόμενου όγκου παραγγελιών των πελατών της εταιρείας.”

Αύξηση τζίρου και φέτος

Όσον αφορά την συνέχεια στην οικονομική έκθεση αναφέρεται πως «η συνέχιση μέχρι σήμερα του πολέμου στην ανατολική Ευρώπη, μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, καθώς και του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης , διαμόρφωσαν ειδικές συνθήκες στην αγορά και έχουν προκαλέσει μια σειρά επιπτώσεων στην διεθνή Οικονομία, κυρίως με την άνοδο των τιμών της ενέργειας και την ανασφάλεια για τηνεπάρκεια ενεργειακών πόρων, που έχουν αντίκτυπο στο κόστος παραγωγής, στο ρυθμό ανάπτυξης της εταιρείας και στην εξέλιξη των οικονομικών δεικτών της. Ωστόσο η εταιρεία έχει προβεί στις απαραίτητες εμπορικές και οικονομικές κινήσεις και καταφέρνει να συνεχίζει την κερδοφόρα πορεία της. Τέλος, η εταιρεία, βρίσκεται σε πλήρη επαγρύπνηση και παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις, ώστε να πάρει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα αν και όποτε χρειαστεί».

Σύμφωνα με την μέχρι τώρα πορεία των εργασιών της εταιρείας σε συνάρτηση των συνθηκών της αγοράς εσωτερικού και εξωτερικού, προκύπτει ότι η τρέχουσα χρήση παρουσιάζει σταθεροποίηση με τάση ανόδου. Ο κύκλος εργασιών κατά πάσα πιθανότητα θα παρουσιάσει αύξηση και όπως σημειώνεται «θα πρέπει ενταθούν οι προσπάθειες όλων των τμημάτων της επιχείρησης με μοναδικό σκοπό την μεγαλύτερη δυνατή αύξηση».

Εξαγωγές σε 65 χώρες παγκοσμίως

Η El Sabor ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1993 ως η πρώτη παραγωγική μονάδα nacho chips στην Ελλάδα. Σήμερα συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της διατηρώντας δυναμική παρουσία ανάμεσα στις κορυφαίες παραγωγικές εταιρείες στο είδος της σε ολόκληρη τη Νότιο- Ανατολική Ευρώπη. Η μακροχρόνια ηγετική της θέση της El Sabor στην Ελληνική αγορά και η βαθιά εμπειρία και γνώση του χώρου, έχουν συμβάλλει στην σταδιακή ανάπτυξη μιας σημαντικής εξαγωγικής δραστηριότητας σε περισσότερες από 65 χώρες παγκοσμίως.

X