Ένας μέλος του κοινοβουλίου της Σουηδίας πρότεινε να προστεθεί το Bitcoin στα συναλλαγματικά αποθέματα της Σουηδίας, υποδεικνύοντας μια αλλαγή προς μεγαλύτερη αποδοχή των κρυπτονομισμάτων στην Ευρώπη, ακολουθώντας παρόμοιες ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Ρίκαρντ Νόρντιν, μέλος του σουηδικού κοινοβουλίου, έγραψε μια ανοιχτή επιστολή προς την Υπουργό Οικονομικών, Ελίζαμπεθ Σβάντεσον, ζητώντας της να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενσωματωθεί το Bitcoin στα εθνικά αποθέματα της χώρας. Στην επιστολή, η οποία καταχωρήθηκε στις 8 Απριλίου, ο Νόρντιν επεσήμανε την ιστορία της Σουηδίας για συντηρητικά διαχειριζόμενα συναλλαγματικά αποθέματα, κυρίως από ξένα νομίσματα και χρυσό.
Ωστόσο, παρατήρησε ότι τα ψηφιακά assets αναπτύσσονται ταχύτατα, με το Bitcoin να θεωρείται διεθνώς ως αποθήκευση αξίας και προστασία από τον πληθωρισμό. Ο Νόρντιν υπογράμμισε ότι το Bitcoin χρησιμοποιείται ήδη παγκοσμίως για πληρωμές και ως ασφάλεια κατά του αυξανόμενου πληθωρισμού, καθώς και ως κρίσιμο χρηματοοικονομικό εργαλείο για τους αγωνιζόμενους για την ελευθερία σε καταπιεστικά καθεστώτα.
Η πρόταση αυτή αντηχεί μια πρόσφατη απόφαση στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τον Μάρτιο, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστική εντολή για τη δημιουργία ενός εθνικού αποθέματος Bitcoin, χρηματοδοτούμενου από κρυπτονομίσματα που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια εγκληματικών ερευνών και όχι από την αγορά. Η εντολή επιτρέπει στους Υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου να αναπτύξουν στρατηγικές για την αγορά Bitcoin για το απόθεμα χωρίς πρόσθετο κόστος για τους φορολογούμενους.
Επιπλέον, ο Κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Τσεχίας έχει επίσης εξετάσει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει το Bitcoin στα αποθέματα της χώρας στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής διαφοροποίησης.
Παρά τις εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ευρωπαίοι νομοθέτες έχουν παραμείνει κυρίως σιωπηλοί σχετικά με τη νομοθεσία για το Bitcoin, ειδικά με την αυξανόμενη εστίαση στην ψηφιακή ευρώ, το κεντρικό τραπεζικό ψηφιακό νόμισμα (CBDC). Ο Τζέιμς Γου, ιδρυτής και CEO της εταιρείας venture capital DFG, υπέδειξε ότι η σιωπή της Ευρώπης μπορεί να οφείλεται στην προτεραιότητά της στην ανάπτυξη της ψηφιακής ευρώ. Επίσης, τόνισε ότι πρόσφατα τεχνικά προβλήματα με το σύστημα πληρωμών Target 2 (T2) της ΕΚΤ ανέδειξαν ανησυχίες για την ικανότητα της ΕΕ να διαχειριστεί αποτελεσματικά ένα CBDC.
Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προχωρά με τα σχέδια για την ψηφιακή ευρώ, η οποία αναμένεται να λανσαριστεί έως τον Οκτώβριο, διασφαλίζοντας ότι θα λειτουργεί παράλληλα με το μετρητό και θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα προστασίας της ιδιωτικότητας κάνοντάς το ψευδωνυμικό και παρόμοιο με το φυσικό χρήμα.
Σε αντίθεση με αυτό, οι ΗΠΑ έχουν αντιταχθεί έντονα στη δημιουργία ενός CBDC με βάση το δολάριο, με τον Τραμπ να απαγορεύει τη σύσταση, έκδοση, κυκλοφορία και χρήση ενός δολαριακού CBDC.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!
Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis