Σε νέα εποχή φιλοδοξεί να περάσει το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, καθώς σημαντικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού ολοκληρώνονται σταδιακά. Δύο κομβικής σημασίας έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης, που έχουν ήδη τεθεί στην υπηρεσία των εμπλεκομένων, είναι οι Υπηρεσίες Τηλεδιάσκεψης και το Ηλεκτρονικό Πινάκιο.
Τα έργα αυτά, συνολικού προϋπολογισμού €16,5 εκατ., εντάσσονται στο πλαίσιο του Προγράμματος “Ψηφιακός Μετασχηματισμός” του ΕΣΠΑ 2021-2027 και υλοποιούνται από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Μ.Α.Ε.). Αποτελούν δε μόνο την αρχή για μια σειρά μεταρρυθμίσεων, που αναμένονται να επιφέρουν σημαντική πρόοδο στον τομέα της Δικαιοσύνης, καθιστώντας την πιο σύγχρονη, πιο αποδοτική και πιο προσβάσιμη στους πολίτες.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης επιδιώκει τη βελτίωση της ποιότητας και ταχύτητας απονομής της. Η εισαγωγή των τηλεδιασκέψεων στις δικαστικές διαδικασίες αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης επιτρέπουν την εξ αποστάσεως εξέταση κατηγορουμένων και μαρτύρων, εξοικονομώντας ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, ενώ αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις και η ταλαιπωρία των εμπλεκομένων.
Με την εφαρμογή των τηλεδιασκέψεων, αποφεύγονται χιλιάδες μεταγωγές κρατουμένων, που συχνά αφορούσαν υποθέσεις, που τελικά αναβλήθηκαν. Σημαντική είναι η εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων, καθώς το 2024 πραγματοποιήθηκαν περίπου 35.000 μεταγωγές, που απασχόλησαν χιλιάδες αστυνομικούς και κόστισαν σημαντικά στους φορολογούμενους.
Αντίστοιχα, το “Ηλεκτρονικό Πινάκιο” αποτελεί μια καινοτομία. που επιτρέπει στους πολίτες και τους δικηγόρους να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την πορεία των υποθέσεων τους. Διαθέσιμο μέσω ειδικών εφαρμογών για κινητές συσκευές, προσφέρει άμεση ενημέρωση για τον χρόνο εξέτασης των υποθέσεων, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των ενδιαφερομένων.
Δίκες με τηλεδιάσκεψη
Η συνεργασία των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη είναι καθοριστική για την υλοποίηση αυτών των έργων, τα οποία αποσκοπούν στην αποφυγή της γραφειοκρατίας και στην ενίσχυση της λειτουργίας του δικαστικού συστήματος.
“Αυτή η ψηφιακή μετάβαση είναι κρίσιμη για τη μελλοντική κατεύθυνση της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, προσφέροντας μια διαδικασία πιο ταχέα, πιο ανθρώπινη και αποτελεσματική”, σχολίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Φλωρίδης.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, επισήμανε την ανάγκη για ψηφιακές λύσεις σε όλους τους τομείς του δημοσίου τομέα, με τη Δικαιοσύνη να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του ψηφιακού μετασχηματισμού. Όπως εξήγησε, η εφαρμογή των τηλεδιασκέψεων και του Ηλεκτρονικού Πινακίου εξοικονομεί σημαντικούς πόρους και αυξάνει την αποτελεσματικότητα των δικαστικών διαδικασιών.
Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος, επεσήμανε πως η εξοικονόμηση προσωπικού και οικονομικών πόρων μέσω των τηλεδιασκέψεων είναι ουσιαστική, καθώς οι μεταγωγές κρατουμένων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και απαιτούν τεράστιες δαπάνες.
Επιπλέον, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Ιωάννης Μπούγας, παρουσίασε τις μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα της ψηφιοποίησης, με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου στις δικαστικές διαδικασίες.
Η νέα διάταξη του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που θα τεθεί σε εφαρμογή από το επόμενο δικαστικό έτος, θα επιτρέπει την πλήρη ψηφιοποίηση των δικογράφων, αποδεικτικών εγγράφων και αποφάσεων, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την ταχύτητα των δικαστικών διαδικασιών.