EpendisteExipna Blog Επενδύσεις ΣΕΒ: Προτείνει χρηματοδοτικό εργαλείο για την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις
Επενδύσεις

ΣΕΒ: Προτείνει χρηματοδοτικό εργαλείο για την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις

Η πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Ράνια Αικατερινάρη, αναλύει τις ευκαιρίες που προσφέρει η ΑΙ και τα βήματα για την αξιοποίησή της από τον παραγωγικό ιστό της χώρας

Τη δημιουργία ενός στοχευμένου χρηματοδοτικού προγράμματος, που θα ενισχύσει τις ελληνικές επιχειρήσεις –και κυρίως τις μικρομεσαίες– στην υιοθέτηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), προτείνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, Ράνια Αικατερινάρη, η ΑΙ προσφέρει πολλαπλά οφέλη, από τη μείωση του κόστους και την ενίσχυση της παραγωγικότητας έως και τη βελτίωση της εμπειρίας πελάτη.

Πρακτικά οφέλη από σήμερα – και όχι στο μέλλον
Η κ. Αικατερινάρη επισημαίνει πως η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πλέον μια μακρινή τεχνολογία του μέλλοντος. «Μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα στη βελτιστοποίηση παραγωγής, την εξοικονόμηση ενέργειας, την ανάπτυξη προϊόντων, τις πωλήσεις και την κυβερνοασφάλεια», σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και μικρές επιχειρήσεις μπορούν να εφαρμόσουν λύσεις AI με προσιτά εργαλεία.

Στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΕΒ «ΑΙ στην Πράξη», παρουσιάστηκαν περιπτώσεις επιχειρήσεων που ήδη χρησιμοποιούν την τεχνολογία για τη βελτίωση των εσωτερικών τους διαδικασιών, αλλά και για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων.

Εκπαίδευση, στρατηγική και “γρήγορες νίκες”
Παρότι τα οφέλη είναι ξεκάθαρα, περισσότερες από τις μισές ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν κάνει ούτε το πρώτο βήμα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας «Σφυγμός του Επιχειρείν» του ΣΕΒ. «Η επιτυχής εφαρμογή της ΑΙ ξεκινά από την ταυτοποίηση προβλημάτων και τον πειραματισμό», τονίζει η κ. Αικατερινάρη, υποδεικνύοντας πως οι επιχειρήσεις πρέπει να ξεκινήσουν με μικρά, χαμηλού ρίσκου έργα που αποφέρουν άμεσα οφέλη.

Στον πυρήνα της προσπάθειας, πάντως, παραμένει ο άνθρωπος: «Η εκπαίδευση του προσωπικού και η διαμόρφωση κουλτούρας καινοτομίας είναι κρίσιμες προϋποθέσεις για κάθε επιχείρηση που θέλει να προχωρήσει».

Οι AI agents αλλάζουν το τοπίο στη βιομηχανία
Μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις που βρίσκονται προ των πυλών είναι οι λεγόμενοι AI agents – έξυπνοι ψηφιακοί βοηθοί που μπορούν να αυτοματοποιήσουν κρίσιμες λειτουργίες, όπως η προληπτική συντήρηση και η διαχείριση της παραγωγής. Αυτοί οι ψηφιακοί «εργαζόμενοι» αναμένεται να έχουν καταλυτικό ρόλο στην αύξηση της αποδοτικότητας, ιδιαίτερα στη βιομηχανία, αλλά και στην προσωποποιημένη εξυπηρέτηση πελατών.

Στόχος η στήριξη των μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο ΣΕΒ στη στήριξη των επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους, που –όπως αναδείχθηκε στην έρευνα– υστερούν σε ψηφιακές υποδομές και αντιδρούν με αργούς ρυθμούς. «Αυτές οι επιχειρήσεις χρειάζονται στοχευμένη υποστήριξη και πρόσβαση σε τεχνογνωσία», εξηγεί η κ. Αικατερινάρη, παραθέτοντας τις δράσεις που υλοποιεί ο ΣΕΒ, όπως το AIforAll και το GenAI Bootcamp, σε συνεργασία με Google και ALBA, με στόχο την επιμόρφωση στελεχών.

Επιπλέον, μέσω των Business Days, ο ΣΕΒ φέρνει σε απευθείας επαφή επιχειρήσεις με παρόχους τεχνολογικών λύσεων, οδηγώντας σε πάνω από 25 συμφωνίες συνεργασίας τον τελευταίο χρόνο.

Πρόταση για ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για ΑΙ
Καθώς το κόστος παραμένει ένας βασικός ανασταλτικός παράγοντας, ο ΣΕΒ ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση για ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα στοχεύει αποκλειστικά στην υιοθέτηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα αναμένεται να καλύψει ανάγκες από τεχνολογικές επενδύσεις μέχρι και εκπαίδευση προσωπικού.

Ταυτόχρονα, ο ΣΕΒ προχωρά στην έκδοση Οδηγών Συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή οδηγία NIS2 για την κυβερνοασφάλεια, καθώς και στην ηθική χρήση της ΑΙ, ώστε να διασφαλιστεί η υπεύθυνη ενσωμάτωση της τεχνολογίας.

Ψηφιακός μετασχηματισμός χωρίς καθυστέρηση
Όπως καταλήγει η κ. Αικατερινάρη, «οι επιχειρήσεις που θα κινηθούν γρήγορα στην ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης θα αποκτήσουν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα». Γι’ αυτό και η υποστήριξη της Πολιτείας –τόσο ρυθμιστικά όσο και χρηματοδοτικά– αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχία του εγχειρήματος σε εθνική κλίμακα.

Exit mobile version