EpendisteExipna Blog Διεθνείς Αγορές Πώς υποδέχτηκε η αγορά τον νέο Προϋπολογισμό και τα μέτρα της Κυβέρνησης για τις Τράπεζες
Διεθνείς Αγορές

Πώς υποδέχτηκε η αγορά τον νέο Προϋπολογισμό και τα μέτρα της Κυβέρνησης για τις Τράπεζες

Αναλυτικά οι δηλώσεις των εκπροσώπων φορέων και επιμελητηρίων

Θετικά ανταποκρίθηκε η αγορά στον προϋπολογισμό του 2025 και στις κυβερνητικές εξαγγελίες για τις παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα. Επαγγελματικοί φορείς, όπως το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, χαιρέτισαν τα μέτρα της μείωσης των τραπεζικών χρεώσεων, της αύξησης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και της χρηματοδότησης κοινωνικών έργων.

Ωστόσο, εκφράστηκαν επιφυλάξεις για την εφαρμογή των μέτρων και την επαρκή στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τους προβληματισμούς, προκάλεσαν οι υψηλές τραπεζικές χρεώσεις μέσω POS και η δυσανάλογα υψηλή διαφορά επιτοκίων μεταξύ καταθέσεων και δανείων. Παράλληλα, η ανάγκη μείωσης των έμμεσων φόρων και του κόστους δανεισμού, αναδεικνύεται ως καίριας σημασίας ώστε να μπορέσει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η μείωση του κόστους συναλλαγών και η εξοικονόμηση χρημάτων για καταναλωτές και επιχειρήσεις παραμένουν κρίσιμα ζητήματα.


Ο κ. Σταύρος Καφούνης

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τον προϋπολογισμό του 2025 ως «θετικές, αλλά όχι αρκετά δραστικές». Συγκεκριμένα, εξήρε τη σημασία μέτρων όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η μείωση φορολογικών συντελεστών και η κατάργηση της αντικειμενικής φορολόγησης για όσους συνδέονται με την ΑΑΔΕ. Τόνισε όμως ότι αυτά τα μέτρα είναι μόνο η αρχή και χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις, τεκμηριωμένες με σοβαρότητα και επιστημονική βάση.

Ο κ. Καφούνης υπογράμμισε την ανάγκη μετατροπής των επιδομάτων σε αναπτυξιακά κίνητρα. Η στροφή αυτή μπορεί να ενισχύσει την υγιή επιχειρηματικότητα, αυξάνοντας το παραγόμενο προϊόν και διασφαλίζοντας μεγαλύτερα οφέλη για την κοινωνία. Κατά τη δήλωσή του, το 2025 θα πρέπει να αποτελέσει σημείο καμπής για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που στηρίζει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις.

 
Ο κ. Ιωάννης Μασούτης

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) χαιρέτισε τον νέο προϋπολογισμό για το 2025 ως θετικό βήμα για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Επισήμανε τις σημαντικές παρεμβάσεις για την οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων και των σωμάτων ασφαλείας, οι οποίες συμβάλλουν στην ανακούφιση από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού. Εκτός αυτών, η αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα 36 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θεωρούνται κρίσιμα εργαλεία για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας.

Η ΚΕΕΕ τόνισε ότι η διαχείριση των πόρων θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να ωφεληθούν όλες οι κατηγορίες της επιχειρηματικής κοινότητας, ανεξαρτήτως μεγέθους. Ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ιωάννης Μασούτης, υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που ενισχύει την πορεία σύγκλισης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη για μέτρα που θα μειώσουν το κόστος δανεισμού και ενέργειας, προκειμένου να διατηρηθεί η αναπτυξιακή δυναμική.

Ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, χαρακτήρισε επίσης θετικές τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τη λειτουργία των τραπεζών, επισημαίνοντας τη μείωση των τραπεζικών χρεώσεων. Αναφέρθηκε στη σημασία της εξοικονόμησης κόστους για τους καταναλωτές, όπως οι μειωμένες χρεώσεις για εμβάσματα έως 5.000 ευρώ και η κατάργηση άλλων εξόδων, τα οποία εξοικονομούν περίπου 300-400 ευρώ ετησίως. Παρ΄όλα αυτά, εξέφρασε προβληματισμούς για το υψηλό κόστος των συναλλαγών μέσω POS, τονίζοντας πως στην Ελλάδα οι χρεώσεις κυμαίνονται από 0,5% έως 1,2%, σε αντίθεση με την Ευρώπη που είναι 0-0,3%.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ρύθμισης της διαφοράς επιτοκίων μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων, χαρακτηρίζοντας τις υπάρχουσες συνθήκες ως «τοκογλυφικές». Αναφέρθηκε στα υψηλά επιτόκια δανεισμού, που αγγίζουν το 6-10%, ενώ τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν μόλις στο 0,5%. Πρότεινε είτε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, είτε μείωση αυτών των χορηγήσεων, για να επιτευχθεί μια πιο δίκαιη τραπεζική πολιτική.

Τόνισε επίσης, ότι οι τράπεζες πρέπει να εστιάσουν στον κύριο ρόλο τους, δηλαδή τη χορήγηση δανείων, αντί να εξαρτώνται από χρεώσεις για τα κέρδη τους. Σημείωσε ότι το 50% των κερδών των συστημικών τραπεζών προέρχεται από χρεώσεις, γεγονός που αποτρέπει τη στροφή προς δανειοδοτήσεις.

Τέλος, χαιρέτισε την κυβερνητική παρέμβαση για χρηματοδότηση σε προγράμματα στέγης και στήριξης σχολείων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να επεμβαίνει για την ευθυγράμμιση των τραπεζών με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ο κ. Βασίλης Κορκίδης

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την παρέμβαση της κυβέρνησης, καθώς ο προϋπολογισμός για το 2025 δημιουργεί ελπίδες για ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία.

«Η κυβέρνηση αποφεύγοντας την έκτακτη φορολογία στα τραπεζικά κέρδη, επέλεξε να χρηματοδοτήσει κοινωνικά έργα, όπως η ανακαίνιση σχολικών κτιρίων, και να πιέσει τις τράπεζες να απελευθερώσουν ακίνητα, μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ σε περιπτώσεις διάθεσης. Ο στόχος είναι η μείωση του κόστους ενοικίων, η βελτίωση των όρων δανεισμού και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρά τη θετική κατεύθυνση, ο κ. Κορκίδης τόνισε πως η πραγματική πρόκληση παραμένει η σταθερή στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω ευνοϊκών όρων δανεισμού, χαμηλότερων φορολογικών βαρών και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και επισήμανε ότι το υψηλό ποσοστό έμμεσων φόρων (40%) αποτελεί εμπόδιο και απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Συμπερασματικά,
αν και ο προϋπολογισμός του 2025 είχε θετικό αντίκτυπο για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη, απαιτούνται περαιτέρω δράσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Η υιοθέτηση επιπλέον μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση, θα κρίνει και την επιτυχία του.

Exit mobile version