Ένα πακέτο δράσεων με ορίζοντα υλοποίησης τριετίας που αφενός θα επιχειρήσει να βάλει τη Βιομηχανία -και γενικά τη Μεταποίηση-, την Ερευνα και την Καινοτομία σε προτεραιότητα και αφετέρου θα λειτουργήσει ως κρίσιμη γέφυρα μετά τη λήξη ισχύος του Ταμείου Ανάκαμψης, παρουσιάζει αυτήν την ώρα σε ειδική εκδήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.
Το σχέδιο που κινείται στην κατεύθυνση για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας, αναμένεται να κινητοποιήσει περίπου 8,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις.
Κεντρικός κυβερνητικός στόχος διατυπωμένος στον οδικό χάρτη της επόμενης τριετίας, είναι η πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα. Και στο πλαίσιο αυτό, το δικό του ρόλο θα διαδραματίσει το νέο αυτό παραγωγικο μοντέλο της χώρας.
Το εν λόγω είναι σαφώς προσανατολισμένο στη στήριξη και ενίσχυση της βιομηχανίας, καθώς με αυτόν τον τρόπο η ανάπτυξη λαμβάνει ανθεκτικά χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, το νέο παραγωγικο μοντέλο περιλαμβάνει:
Ψηφιοποίηση αδειοδότησης επιχειρήσεων Μείωση γραφειοκρατίας 25% για εξαγωγικές επιχειρήσεις Κατάργηση 15 χρονοβόρων διαδικασιών Αναβάθμιση 20 βιομηχανικών πάρκων (90 εκατ. ευρώ) Δύο νέα logistics centers (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) Φοροαπαλλαγές 150 εκατ. ευρώ για μεγάλες καινοτόμες επενδύσεις Πρόγραμμα 150 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές (άνω του 1 εκατ. €) Δύο Ταμεία Εγγυοδοσίας 800 εκατ. ευρώ 300 εκατ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία 350 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση ερευνητικών και τεχνολογικών ινστιτούτων
Σημειώνεται πως οι επενδύσεις δε θα είναι αποκλειστικά αθηνοκεντρικες, αφού η «βεντάλια» τους θα απλωθεί σε όλες τις περιφέρειες, με στόχο να έχουν το δικό τους μερίδιο στην ανάπτυξη.
Πρόκειται για επενδύσεις με τις οποίες θα δημιουργηθούν -συμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο- νέες θέσεις εργασίας που με τη σειρά τους θα ενισχύσουν το διαθέσιμο εισόδημα.