Οι οικιστικές τάσεις που κυριαρχούν στην παρούσα φάση στην Ευρώπη βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομώνυμης ενότητας στην 25η Prodexpo.
Στην αρχή της ενότητας, την οποία επιμελήθηκε το RICS Hellas, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας-ερωτηματολόγιο που συνέταξε το RICS ειδικά για την Prodexpo πάνω στα τελευταία trends της κτηματομεσιτικής αγοράς και στο βασικό θέμα του συνεδρίου από την Αδαμαντία Φωκά, Πρόεδρος του RΙCS Hellas.
Η έρευνα κατέδειξε ότι η τάση της αγοράς είναι σταθερή η θετική για όλους τους τομείς της αγοράς, και ειδικά ως προς τα οικιστικά ακίνητα, παρόλο που τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα των πληθωριστικών πιέσεων έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στην αγορά, απορροφήθηκαν οι όποιες αυξήσεις στις τιμές από την ζήτηση που υπάρχει από το εξωτερικό.
Κατά την ίδια έρευνα, η μακροοικονομική βελτίωση θα επιφέρει αναθέρμανση της real estate αγοράς στην Ελλάδα, οι διεθνείς παίκτες παραμένουν, ενώ καταγράφεται και σταδιακή επαναφορά της εσωτερικής ζήτησης από τον εγχώριο μέσο αγοραστή παρά την απουσία προϊόντος που να απευθύνεται σε αυτό το κοινό. Ωστόσο, παρατηρούνται και δυσκολίες όπως είναι η έλλειψη διαφάνειας, το πολύπλοκο νομικό καθεστώς και γενικά αβεβαιότητες που προκύπτουν και από τον μη ξεκάθαρο πολεοδομικό σχεδιασμό.
Την ίδια στιγμή, διαφαίνονται και προβληματισμοί που συνδέονται με την γεωπολιτική αβεβαιότητα, ενώ διαπιστώνεται και ζήτημα με την έλλειψη προσιτών κατοικιών.
Αναφορικά, δε, με τη βραχυχρόνια μίσθωση, σχολίασε ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ότι οι περιοχές στις οποίες υπάρχουν σοβαρά προβλήματα είναι το κέντρο της Αθήνας, η Θεσσαλονίκη, οι Κυκλάδες και η Κρήτη. Τέλος οι ερωτηθέντες προτείνουν την επιβολή επιπρόσθετων περιορισμών και ποσοστόσεων είτε εντός του ίδιου κτιρίου η περιοχής, είτε σε επίπεδο αριθμού διαμερισμάτων που μπορεί να διαχειρίζεται ένας ιδιώτης η μια εταιρία.
Για την κτηματομεσιτική αγορά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας μίλησε ο Ricardo Sousa, CEO, CENTURY 21 Iberia (Spain and Portugal) τονίζοντας ότι τον τελευταίο χρόνια έχουν αυξηθεί οι συναλλαγές κατά 7% και η αξία των ακινήτων έχει, επίσης, ανοδική πορεία στις δύο χώρες, ως αποτέλεσμα των απαιτήσεων της αγοράς εργασίας, αλλά και της συνεχιζόμενης επιθυμίας για επένδυση σε ακίνητα.
Όπως και στην Ελλάδα, και σε αυτές τις χώρες υπάρχει η νοοτροπία της ιδιοκτησίας, με το 75% των πολιτών να είναι ιδιοκτήτες, ενώ το 60% των αγοραπωλησιών προέρχονται από οικογενειακούς λόγους, όπως π.χ. διαζύγια. Ο κ. Sousa έκανε λόγο και για την επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού αναφορικά με την απόκτηση ενός σπιτιού, καθώς το 65% των συνολικών εσόδων του θα πρέπει να δαπανηθεί για την αγορά ιδιοκτησίας, την ώρα που για τον ίδιο, πλέον οι αγορές θα πρέπει να εστιάσουν σε μακροπρόθεσμες πολιτικές στέγασης και σε συνεργασίες ανάμεσα σε φορείς.
The post Οι νέες τάσεις στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα το 2024 – Τι δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας appeared first on Bizness.gr | Νέα & ειδήσεις για επενδύσεις real estate στην Ελλάδα.