28 Δεκεμβρίου, 2024
Οδός Επενδύσεων 123, Αθήνα, 10558
Κρυπτονομίσματα

Οι κεντρικές τράπεζες και τα κρατικά ταμεία αυξάνουν τα αποθεματικά κρύπτο

Τους τελευταίους μήνες, η αποτίμηση των ψηφιακών νομισμάτων εκτοξεύτηκε στα ύψη, σηματοδοτώντας μια σημαντική στροφή στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές. Το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ ώθησε περαιτέρω αυτή την ανάπτυξη, με τον εκλεγμένο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να σηματοδοτεί την υποστήριξη των κρυπτονομισμάτων και να υποστηρίζει μια χαλαρή ρυθμιστική προσέγγιση. Το Bitcoin (BTC), το κορυφαίο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, γνώρισε εντυπωσιακή άνοδο 150% σε αξία μόνο το 2024.

Αυτή η ταχεία ανάπτυξη της αγοράς ωθεί τους κρατικούς επενδυτές να επαναξιολογήσουν τις στρατηγικές τους σχετικά με την κατανομή περιουσιακών στοιχείων και τη διαχείριση κινδύνου. Οι κεντρικές τράπεζες και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία στρέφονται όλο και περισσότερο σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ως μέσο για να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκια τους και να αξιοποιήσουν την αναπτυσσόμενη αγορά κρύπτο. Για παράδειγμα, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας έχει αναδειχθεί σε αξιοσημείωτο παίκτη σε αυτόν τον τομέα, αυξάνοντας σημαντικά τις επενδύσεις του σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με κρύπτο.

Μέχρι τα μέσα του 2024, το ταμείο της Νορβηγίας κατείχε έμμεσα 2.446 BTC, από 1.508 BTC στο τέλος του 2023. Ομοίως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συσσωρεύσει πάνω από 200.000 BTC, αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από κατασχέσεις από τις αρχές επιβολής του νόμου. Σύμφωνα με μια έκθεση από το ανταλλακτήριο River, οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται μεταξύ των 13 χωρών με επίσημες κατοχές bitcoin. Άλλοι βασικοί παίκτες περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ελ Σαλβαδόρ, με το Ηνωμένο Βασίλειο να κατέχει περίπου 61.200 BTC.

Καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις και τα περιορισμένα αποθέματα χρήματος προκαλούν τις παραδοσιακές νομισματικές πολιτικές, τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin κερδίζουν έδαφος ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού. Όπως και ο χρυσός, το bitcoin προσφέρει στρατηγική αξία σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Επιπλέον, η έλλειψη συσχέτισης του bitcoin με παραδοσιακές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως μετοχές και ομόλογα, ενισχύει την απήχησή του για σκοπούς διαχείρισης κινδύνου.

Τα κρυπτονομίσματα παρέχουν επίσης ένα μοναδικό πλεονέκτημα στη μείωση των κινδύνων αντισυμβαλλομένου. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά νομισματικά συστήματα, τα οποία βασίζονται σε διατραπεζικές ρυθμίσεις και μπορεί να είναι ευάλωτα σε γεωπολιτικές εντάσεις ή χρεοκοπίες, το bitcoin λειτουργεί ανεξάρτητα από τις πολιτικές της κεντρικής τράπεζας. Αυτή η ανεξαρτησία επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες που κατέχουν bitcoin να μετριάζουν τους κινδύνους τρίτων, τοποθετώντας τα ψηφιακά νομίσματα ως μια συναρπαστική εναλλακτική λύση σε ένα ταχέως εξελισσόμενο οικονομικό τοπίο.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

X