EpendisteExipna Blog Επενδύσεις Νέα νομική ήττα για τη Google στην Ευρώπη: Εισαγγελική γνωμοδότηση υπέρ προστίμου 4,1 δισ. ευρώ
Επενδύσεις

Νέα νομική ήττα για τη Google στην Ευρώπη: Εισαγγελική γνωμοδότηση υπέρ προστίμου 4,1 δισ. ευρώ

Συνολικά, η Google έχει κληθεί να πληρώσει 8,25 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η δικαστική διαμάχη της Google με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που κρατά πάνω από επτά χρόνια, απέκτησε νέο κεφάλειο χθες Πέμπτη 20 Ιουνίου, καθώς η γενική εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CJEU), Τζουλιάνα Κοκότ, εισηγήθηκε την απόρριψη της προσφυγής της εταιρείας κατά του πρόστιμου-ορόσημο των 4,34 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε επιβληθεί το 2018 για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης μέσω του λειτουργικού συστήματος Android.

Η Κοκότ, στη μη δεσμευτική αλλά ιδιαίτερα βαρύνουσα γνωμοδότησή της, υποστήριξε πλήρως τη νομική θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γενικού Δικαστηρίου που είχε επικυρώσει την απόφαση το 2022, μειώνοντας το αρχικό πρόστιμο στα 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως σημείωσε, «τα νομικά επιχειρήματα που προέβαλε η Google είναι αναποτελεσματικά», απορρίπτοντας και την κεντρική γραμμή υπεράσπισης της εταιρείας, η οποία υποστήριξε ότι θα έπρεπε να συγκριθεί με έναν υποθετικό «εξίσου αποτελεσματικό ανταγωνιστή». Κατά την εισαγγελέα, μια τέτοια σύγκριση δεν είναι ρεαλιστική: «Η Google κατείχε δεσπόζουσα θέση σε διάφορες αγορές του οικοσυστήματος Android και επωφελήθηκε από τα πλεονεκτήματα του δικτύου της για να διασφαλίσει τη χρήση των δικών της υπηρεσιών αναζήτησης».

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επιβάλει το πρωτοφανές πρόστιμο το 2018, κατηγορώντας την Google ότι από το 2011 χρησιμοποιούσε παράνομα το Android για να εδραιώσει την κυριαρχία της. Σύμφωνα με την απόφαση, η εταιρεία απαιτούσε από τους κατασκευαστές συσκευών να προεγκαθιστούν την Αναζήτηση Google και τον Chrome ως προϋπόθεση για την πρόσβαση στο Google Play Store, ενώ πλήρωνε ορισμένες εταιρείες για να τοποθετούν αποκλειστικά τη δική της μηχανή αναζήτησης και εμπόδιζε τη χρήση τροποποιημένων εκδόσεων του Android που δεν ενέκρινε η ίδια.

Η υπόθεση είναι αρκετά σοβαρή και περιορίζεται μόνο στις αντιμονοπωλιακές κατηγορίες που βαραίνουν την εταιρεία στην Ευρώπη. Συνολικά, η Google έχει κληθεί να πληρώσει 8,25 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβιάσεις που σχετίζονται με τις αγορές αναζήτησης, διαφημίσεων και λειτουργικών συστημάτων, με έρευνες να παραμένουν ανοιχτές.

Το Android, το οποίο παραχωρείται δωρεάν σε κατασκευαστές, κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά smartphone, με ποσοστό άνω του 73% σύμφωνα με τη Statcounter. Η τεράστια διείσδυση της πλατφόρμας, σε συνδυασμό με τις πρακτικές προώθησης των υπηρεσιών της Google, αποτέλεσε τον πυρήνα της ευρωπαϊκής κατηγορίας για περιορισμό του ανταγωνισμού.

Η Google, αντιδρώντας στη γνωμοδότηση της εισαγγελέως, δήλωσε απογοητευμένη, προειδοποιώντας ότι αν υιοθετηθεί από το Δικαστήριο, θα μπορούσε να αποθαρρύνει τις επενδύσεις σε ανοιχτές τεχνολογικές πλατφόρμες. «Το Android έχει δημιουργήσει περισσότερες επιλογές για όλους και υποστηρίζει χιλιάδες επιτυχημένες επιχειρήσεις στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η τελική απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες και, αν ακολουθήσει τη γνωμοδότηση – όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις –, τότε η Google θα βρεθεί αντιμέτωπη με το πρόστιμο των 4,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως επίσης και με μια ιστορική νομική ήττα που ενδέχεται να καθορίσει το μέλλον της ρύθμισης των ψηφιακών γιγάντων στην Ευρώπη.

Exit mobile version