3 Ιουλίου, 2025
Οδός Επενδύσεων 123, Αθήνα, 10558
Επενδύσεις

ΙΟΒΕ: Ανάκαμψη της αγοράς πληροφορικής και ανάπτυξης λογισμικού τον Ιούνιο

Η ενίσχυση του δείκτη οφείλεται, κυρίως, στην αισθητή βελτίωση των προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης.

Κόντρα στην πτωτική δυναμική του ευρύτερου οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, κινήθηκε τον Ιούνιο η αγορά της Πληροφορικής και της Ανάπτυξης Λογισμικού. Ο τομέας παρουσίασε αξιοσημείωτη ανάκαμψη τον Ιούνιο, με τον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών να ενισχύεται στις 97,7 μονάδες από 92,9 τον προηγούμενο μήνα. Η επίδοση αυτή πλησιάζει τα επίπεδα του Ιουνίου 2024 (97,9 μονάδες), αποτυπώνοντας την ανθεκτικότητα και τη δυναμική του κλάδου, παρά το γενικευμένο κλίμα αβεβαιότητας. 

Η ενίσχυση του δείκτη οφείλεται, κυρίως, στην αισθητή βελτίωση των προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης, που από +16 μονάδες εκτοξεύονται στις +29. Η εν λόγω εξέλιξη, σε συνδυασμό με τις ενισχυμένες εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων (+8 από +5 μονάδες) και τη σταθερά ανοδική ζήτηση (+17 από +16 μονάδες), συνθέτει ένα περιβάλλον συγκρατημένης αισιοδοξίας, με έμφαση στις θετικές προοπτικές του επόμενου διαστήματος. 

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η σαφής ενίσχυση των προσδοκιών για την απασχόληση, καθώς ο σχετικός δείκτης διπλασιάστηκε στις +25 μονάδες (από +11), επιβεβαιώνοντας τη ζήτηση για εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό στον κλάδο.

Την ίδια στιγμή, όπως δείχνει η Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Ιούνιο, η ελληνική οικονομία στο σύνολό της καταγράφει μικρή επιδείνωση τον Ιούνιο, με τον γενικό δείκτη οικονομικού κλίματος να υποχωρεί στις 106,1 μονάδες από 107, στη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 10 μηνών.

Η υποχώρηση αυτή αποδίδεται, κυρίως, στις χαμηλότερες προσδοκίες της Βιομηχανίας και στη διολίσθηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, με το 56% των νοικοκυριών να προβλέπει επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης και μόλις το 6% να αναμένει βελτίωση.

Νέα επιδείνωση

“Σαφώς, η οικονομία διέρχεται μια περίοδο έντονων αβεβαιοτήτων, κυρίως στο διεθνές περιβάλλον, με τον τομέα της Βιομηχανίας, που είναι περισσότερο εκτεθειμένος στις διεθνείς εξελίξεις στον εμπορικό προστατευτισμό και στις σχετικές συμφωνίες να επηρεάζεται γενικά περισσότερο”, εξηγεί το ΙΟΒΕ.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, όπως προσθέτει η Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιουνίου, “η ανθεκτικότητα της εγχώριας κατανάλωσης, οι προσδοκίες για ικανοποιητικές τουριστικές ροές, αλλά και το υψηλό ανεκτέλεστο έργων στον κατασκευαστικό τομέα, προσφέρουν σχετική αισιοδοξία σε Υπηρεσίες, Λιανικό Εμπόριο και Κατασκευές”.

Και καταλήγει: “Συνολικά, παρά τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της οικονομίας με σταθερούς ρυθμούς, όπως και τις βελτιωμένες συνθήκες απασχόλησης, καταγράφεται σχετικός προβληματισμός από τα νοικοκυριά, τόσο για τις προοπτικές αύξησης των πραγματικών τους εισοδημάτων, όσο και για ενδεχόμενες προκλήσεις στο επόμενο διάστημα”.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Στο διεθνές επίπεδο, η εικόνα είναι παρόμοια, με τον δείκτη οικονομικού κλίματος να εξασθενεί τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη, λόγω των αρνητικών προσδοκιών στη Βιομηχανία και της υποτονικής καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Αντίθετα, στον τομέα των Κατασκευών και των Υπηρεσιών καταγράφεται σταθεροποίηση ή και ήπια άνοδος. 

Όσον αφορά τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, ιδιαίτερα στη Γαλλία, η πτώση ήταν έντονη (-3,4 μονάδες), ενώ και στη Γερμανία (-0,8) και στην Ισπανία (-1,4) παρατηρείται υποχώρηση.

X