26 Δεκεμβρίου, 2024
Οδός Επενδύσεων 123, Αθήνα, 10558
Κρυπτονομίσματα

Η Τουρκία θεσπίζει αυστηρότερους κανόνες AML για τα κρυπτονομίσματα

Η Τουρκία παρουσίασε μια σειρά ενισχυμένων κανονισμών που διέπουν τις δραστηριότητες κρυπτονομισμάτων, αντανακλώντας μια παγκόσμια τάση για αυστηρότερη εποπτεία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου 2024, αντλούν έμπνευση από ρυθμιστικά πλαίσια σε μεγάλες οικονομίες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Οι ενημερωμένοι κανόνες ορίζουν ότι τα άτομα που πραγματοποιούν συναλλαγές κρυπτονομισμάτων που υπερβαίνουν τις 15.000 τουρκικές λίρες (περίπου 425 $) πρέπει να παρέχουν τα στοιχεία ταυτοποίησής τους σε εξουσιοδοτημένους παρόχους υπηρεσιών κρυπτογράφησης. Αυτή η απαίτηση, που περιγράφεται λεπτομερώς σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε από την Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας στις 25 Δεκεμβρίου, έχει σχεδιαστεί για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Οι συναλλαγές κάτω από το όριο των 425 $ εξαιρούνται από την απαίτηση συλλογής πληροφοριών αναγνώρισης, εξορθολογίζοντας τη δραστηριότητα μικρότερης κλίμακας, διατηρώντας παράλληλα την εστίαση σε μεταφορές υψηλής αξίας.

Αυτές οι εξελίξεις ευθυγραμμίζονται με το αυξημένο παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων, που έρχονται λίγες μέρες πριν τεθεί σε ισχύ το πλαίσιο ορόσημο της Ευρώπης για τις αγορές κρυπτονομισμάτων (MiCA) στις 30 Δεκεμβρίου 2024. Οι κανόνες της Τουρκίας έχουν προγραμματιστεί να εφαρμοστούν στις 25 Φεβρουαρίου 2025.

Επιπτώσεις για «ριψοκίνδυνες» συναλλαγές

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι Τούρκοι πάροχοι υπηρεσιών κρύπτο θα πρέπει επίσης να επαληθεύσουν τις πληροφορίες ταυτοποίησης για διευθύνσεις πορτοφολιού που δεν είχαν καταχωριστεί προηγουμένως στις πλατφόρμες τους. Οι μεταφορές από μη επαληθεύσιμες πηγές ενδέχεται να επισημανθούν ως “επικίνδυνες”, οδηγώντας δυνητικά τους παρόχους να αναστείλουν ή να τερματίσουν τέτοιες συναλλαγές.

Το κανονιστικό κείμενο διευκρινίζει ότι εάν δεν μπορούν να ληφθούν επαρκείς πληροφορίες, οι επιλογές περιλαμβάνουν την άρνηση της μεταβίβασης, τον περιορισμό σχετικών δραστηριοτήτων ή τον πλήρη τερματισμό της επιχειρηματικής σχέσης. Αυτό το μέτρο στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας και της συμμόρφωσης στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα κρύπτο της Τουρκίας.

Επεκτείνεται η αγορά κρύπτο της Τουρκίας

Από τα τέλη του 2023, η Τουρκία κατατάσσεται ως η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, με εκτιμώμενο όγκο συναλλαγών 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας αξιόλογες αγορές όπως η Ρωσία και ο Καναδάς, σύμφωνα με το Chainalysis.

Το 2024, η ρυθμιστική δυναμική στην Τουρκία επιταχύνθηκε, με το Συμβούλιο Κεφαλαιαγορών (CMB) να λαμβάνει 47 αιτήσεις αδειών από εταιρείες κρύπτο έως τον Αύγουστο. Αυτή η άνοδος ακολούθησε τη ψήφιση του «Νόμου για τις Τροποποιήσεις του Νόμου για τις Κεφαλαιαγορές» τον Ιούλιο, ο οποίος καθιέρωσε ένα σαφέστερο ρυθμιστικό περιβάλλον για τους παρόχους υπηρεσιών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Ενώ η Τουρκία επιτρέπει τη διαπραγμάτευση και την κατοχή κρυπτονομισμάτων, η χρήση τους για πληρωμές έχει απαγορευτεί από το 2021. Επιπλέον, ενώ τα κέρδη των κρυπτονομισμάτων παραμένουν αφορολόγητα, οι αρχές εξετάζουν ένα μέτριο φόρο συναλλαγών 0,03% για την ενίσχυση των εθνικών εσόδων.

Βασικά Takeaways

Τα τελευταία μέτρα της Τουρκίας σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα προς την ευθυγράμμιση του οικοσυστήματος κρυπτονομισμάτων της με τα παγκόσμια πρότυπα. Η έμφαση στην ενισχυμένη διαφάνεια και συμμόρφωση αντικατοπτρίζει ευρύτερες προσπάθειες για τον μετριασμό των κινδύνων που σχετίζονται με τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, ενισχύοντας παράλληλα ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη μελλοντική ανάπτυξη.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

X