Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές μεγάλων παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η συμβολή σε πραγματικό κόσμο περιουσιακών στοιχείων (RWA) αναμένεται να σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια, με τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία να υπερβαίνουν δυνητικά τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.
Η Boston Consulting Group (BCG), σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε στις 29 Οκτωβρίου, περιέγραψε το tokenization RWA ως «την τρίτη επανάσταση στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων». Ο Ντέιβιντ Τσαν, διευθύνων σύμβουλος και συνεργάτης της BCG, τόνισε το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα κεφάλαια με διακριτικά, λέγοντας: «Παρατηρούμε μια αυξανόμενη ζήτηση από τους επενδυτές για επιλογές κεφαλαίων με διακριτικά».
Η έκθεση της BCG, η οποία δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Aptos Labs και την Invesco, προβλέπει ότι μέχρι το 2030, τα περιουσιακά στοιχεία με διακριτικά θα μπορούσαν να αποτελούν το 1% των παγκόσμιων υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων αμοιβαίων κεφαλαίων και ETF. Αυτό θα μεταφραστεί σε περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε tokenized fund AUM μέσα στα επόμενα επτά χρόνια.
Ο τομέας μπορεί να επεκταθεί έως και πενήντα φορές μέχρι το 2030. Ο Chan σημείωσε ότι τα ρυθμιζόμενα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των stablecoins, των καταθέσεων με token και των ψηφιακών νομισμάτων της κεντρικής τράπεζας (CBDCs), θα μπορούσαν να επιταχύνουν περαιτέρω αυτήν την τάση καθώς γίνονται πιο διαδεδομένα.
Η State Street Global Advisors τόνισε επίσης τη δυνατότητα τα ομόλογα με διακριτικά να ηγηθούν της αλλαγής, σημειώνοντας ότι τα δομικά χαρακτηριστικά των ομολόγων τα καθιστούν ιδανικά για έκδοση που βασίζεται σε blockchain. Σε μια έκθεση του Οκτωβρίου, οι ερευνητές της State Street εξήγησαν ότι το επαναλαμβανόμενο κόστος και η πολυπλοκότητα της έκδοσης ομολόγων τα καθιστούν κατάλληλα για τον αυτοματισμό εξοικονόμησης κόστους που προσφέρει το tokenization. Ο Elliot Hentov, επικεφαλής της έρευνας μακροοικονομικής πολιτικής, και ο Vladimir Gorshkov, ένας στρατηγικός μακροοικονομικής πολιτικής, επεσήμαναν ότι η τεχνολογία blockchain θα μπορούσε επίσης να εξορθολογίσει τις αγορές που απαιτούν υψηλές ταχύτητες συναλλαγών, όπως repos και swaps.
Η έκθεση ανέφερε ότι, ενώ το tokenization έχει δυνατότητες μετασχηματισμού για τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, οι δημόσιες μετοχές ενδέχεται να δουν πιο αργή υιοθέτηση καθώς οι παραδοσιακές διαδικασίες λειτουργούν επί του παρόντος αποτελεσματικά. Η συμβολή ακινήτων και ιδιωτικών κεφαλαίων μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει αξιοσημείωτες προκλήσεις, ενώ τα εμπορεύματα δείχνουν υπόσχεση για άμεση ιδιοκτησία, αν και με ρυθμιστικά εμπόδια.
Αυτόν τον μήνα, το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στάθμισε επίσης τη συμβολή RWA, παρατηρώντας ότι, αν και η υιοθέτηση παραμένει περιορισμένη, αυξάνεται. Τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία με διακριτικά σήμερα συνδέονται με κρατικό χρέος, μετοχές σε χρεωστικά κεφάλαια, tokens πληρωμής και εμπορεύματα.
Στις 29 Οκτωβρίου, η πλατφόρμα ανάλυσης βιομηχανίας rwa.xyz σχολίασε την πρόσφατη αύξηση της έρευνας που επικεντρώθηκε στο RWA από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η πλατφόρμα μοιράστηκε ότι οι αξίες RWA εκτός αλυσίδας έχουν αυξηθεί στα 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια — μια αύξηση 60% μέχρι στιγμής φέτος.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!
Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis