Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εντείνει τις εκκλήσεις της για την υιοθέτηση ενός ψηφιακού ευρώ, με στόχο να περιορίσει την αυξανόμενη κυριαρχία των stablecoins που συνδέονται με το δολάριο ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Σε νέα του δήλωση στις 8 Απριλίου, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Πιέρο Τσιπολόνε, τόνισε την ανάγκη για την καθιέρωση ενός ψηφιακού νομίσματος από την κεντρική τράπεζα (CBDC), προκειμένου να προστατευτεί η νομισματική κυριαρχία της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον Τσιπολόνε, ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να περιορίσει τη διάδοση των stablecoins του δολαρίου ως καθημερινό μέσο συναλλαγών στην Ευρώπη — κάτι που θεωρεί κρίσιμο για τη διατήρηση του ρόλου του ευρώ και την αποφυγή εξωτερικής εξάρτησης.
«Χρειαζόμαστε μια Ευρωπαϊκή Κυρίαρχη Ψηφιακή Πληρωμή»
Ο Τσιπολόνε υπογράμμισε πως η αυξανόμενη εξάρτηση της Ευρώπης από εξωτερικά συστήματα πληρωμών — είτε μέσω stablecoins είτε μέσω διεθνών δικτύων καρτών — απειλεί την νομισματική της ανεξαρτησία. Η απουσία ενός κυρίαρχου ψηφιακού εναλλακτικού μέσου, είπε, ενδέχεται να αφήσει την Ευρώπη εκτεθειμένη.
«Η αδράνεια θα μας στερήσει όχι μόνο ευκαιρίες αλλά και θα αυξήσει σημαντικά τους κινδύνους», σημείωσε, καλώντας σε συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη ενός ψηφιακού ευρώ με νομική βάση εντός ΕΕ.
Αναφέρθηκε επίσης στη φιλική προς τα crypto στάση των ΗΠΑ, καθώς και στην παγκόσμια προώθηση των stablecoins που συνδέονται με το δολάριο. Προειδοποίησε πως αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκροές καταθέσεων, απώλεια δεδομένων και περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του δολαρίου στις διασυνοριακές συναλλαγές.
Το Μετρητό Παραμένει Σημαντικό — Αλλά Δεν Χρησιμοποιείται Online
Ο Τσιπολόνε αναγνώρισε τη σημασία του φυσικού χρήματος για την οικονομική ανθεκτικότητα και την ένταξη όλων στην οικονομία. Ωστόσο, σημείωσε πως οι ψηφιακές συναλλαγές έχουν ξεπεράσει τη χρήση μετρητών σε πολλές περιπτώσεις, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο πλέον αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των λιανικών συναλλαγών στην Ευρώπη.
«Το μετρητό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο διαδίκτυο, και σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει διαθέσιμη ευρωπαϊκή υπηρεσία πληρωμών. Αυτό μας οδηγεί σε εξάρτηση από εξωευρωπαϊκά συστήματα», πρόσθεσε.
Κάλεσε σε άμεση πρόοδο τόσο για τη ρύθμιση του ψηφιακού ευρώ όσο και για το νομικό καθεστώς του μετρητού, τονίζοντας πως είναι απαραίτητα βήματα για την ενίσχυση της οικονομικής αυτονομίας της Ευρώπης.
Οι Αντιρρήσεις Παραμένουν
Παρά την πίεση της ΕΚΤ, οι Ευρωπαίοι πολίτες εξακολουθούν να εμφανίζονται διστακτικοί. Μελέτη της ΕΚΤ που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο έδειξε ότι οι περισσότεροι δεν βλέπουν ιδιαίτερο όφελος από ένα ψηφιακό ευρώ, με βασική ανησυχία την προστασία προσωπικών δεδομένων.
Ωστόσο, ο Τσιπολόνε επιμένει πως η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί άμεσα — όχι μόνο για λόγους καινοτομίας, αλλά για να διατηρήσει τον έλεγχο της οικονομικής της κυριαρχίας.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!
Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis