25 Δεκεμβρίου, 2024
Οδός Επενδύσεων 123, Αθήνα, 10558
Επενδύσεις

Αναπτυξιακή Τράπεζα: «Μετράει» το αποτύπωμά της σε κοινωνία και οικονομία για τη μελλοντική της πορεία

Το αποτύπωμα των χρηματοδοτήσεών της στην κοινωνία και την οικονομία, «μετράει» η Αναπτυξιακή Τράπεζα προκειμένου να χαράξει την μελλοντική πορεία της.

Συγκεκριμένα προκηρύχθηκε ανοικτός διαγωνισμός για την «ανάλυση του αντίκτυπου της δραστηριότητας της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ΑΕ, για τις χρηματοδοτήσεις των ετών 2023 έως 2025 με δυνατότητα παράτασης και για τις χρηματοδοτήσεις του έτους 2026, συνολικού προϋπολογισμού 75.000 ευρώ».

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η οποία έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα της ΕΑΤ, οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτησης τους μέχρι τις 14 Νοεμβρίου 2024.

Η έρευνα επικεντρώνεται, κατά κύριο λόγο, στη συνεισφορά των χρηματοδοτήσεων στο Gross Value Added (GVA) και στην απασχόληση των επιχειρήσεων σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο ενώ, κατά περίπτωση, θα επεκταθεί τόσο στην επίδραση των χρηματοδοτήσεων σε περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες (εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, ποιότητα αμοιβών κ.α.) όσο και στο εισόδημα που αποκομίζουν οι απασχολούμενοι αλλά και στα έσοδα του δημοσίου.

Για να εξαχθούν συμπεράσματα θα χρησιμοποιηθούν στοιχεία από τα εκταμιευμένα δάνεια των ενεργών προγραμμάτων, από το 2019 έως και το 2023.

Τα στοιχεία θα επιμετρηθούν για την άμεση, την έμμεση και την προκαλούμενη επίδραση τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει γνωστοποιηθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Μικροπιστώσεων της ΕΑΤ, που θα συγχρηματοδοτεί, μέσω ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, δάνεια 3.000-25.000 ευρώ, με διάρκεια 1-8 έτη και μηδενικό επιτόκιο κεφαλαίων του Ταμείου. Τα δάνεια θα συνοδεύονται και από παράλληλη συμβουλευτική υποστήριξη στον επιχειρηματία (εκπαίδευση, mentoring, κλπ.).

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για τον τριμηνιαίο απολογισμό της αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη της κοινωνίας και οικονομίας ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Κάθε νέο πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αποσκοπεί στη διεύρυνση της πρόσβασης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων σε δανεισμό, ενισχύοντας παράλληλα τις πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης και πράσινης μετάβασης. Ταυτόχρονα, στηρίζει την κοινωνική τραπεζική και ενδυναμώνει το οικοσύστημα επιχειρηματικής καινοτομίας».

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ισμήνη Παπακυρίλλου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Το διάστημα των εννέα μηνών του 2024 ήταν ιδιαίτερα παραγωγικό, με βασικό προσανατολισμό τη συνεχή στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την απρόσκοπτη πρόσβαση τους σε χρηματοδοτικές πηγές για να καλύψουν τις επενδυτικές τους ανάγκες και να ενισχύσουν τη ρευστότητα τους. Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ πλησιάζει ήδη τον στόχο του 1 δισ. ευρώ συνολικά σε δάνεια, με ευνοϊκούς όρους στην αγορά. Αναφορικά με τον αγροτικό τομέα, το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας έχει ήδη καλύψει το 50% του στόχου του. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση του Ταμείου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 40% των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, έλαβαν για πρώτη φορά τραπεζική χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων της ΕΑΤ, δείχνοντας τη δέσμευση της τράπεζας στη διεύρυνση του αριθμού χρηματοδοτούμενων ΜμΕ και τη στήριξη νέων και νεοσύστατων επιχειρήσεων».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Α.Ε., Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Το επενδυτικό έργο της ΕΑΤΕ συνεχίζεται δυναμικά, καθώς υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για τη σύσταση νέων επενδυτικών σχημάτων κυρίως στους τομείς της μεταφοράς τεχνολογίας (ερευνητικών αποτελεσμάτων), αλλά και στους τομείς των Scale-Ups και των υποδομών. Έως σήμερα, η ΕΑΤΕ συμμετέχει σε 30 funds που καλύπτουν όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δράσης, τα οποία έχουν προσελκύσει σημαντικά ιδιωτικά και θεσμικά κεφάλαια, έχουν ενεργοποιήσει το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας και έχουν προσελκύσει σημαντικό δυναμικό από το εξωτερικό. Το οικοσύστημα αυτό αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς χάρη στη συλλογική και συμπεριληπτική προσπάθεια, η οποία συνεχίζεται».

Για κάθε 1 ευρώ δανείου…

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της τακτικής επιμέτρησης της συνεισφοράς της HDB που ολοκλήρωσε, πρόσφατα, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, αποδεδειγμένα, συμβάλλουν στον πράσινο μετασχηματισμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, στην διατήρηση και αύξηση θέσεων εργασίας και στην ποιοτική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Βάσει του δείκτη GTR αναδεικνύεται ότι το 90% των δανείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας δόθηκαν σε τομείς που έχουν υψηλή σχέση με την πράσινη μετάβαση, ενώ το 55% κατευθύνθηκε σε δραστηριότητες που κατατάσσονται στις κορυφαίες δράσεις προτεραιότητας του δείκτη GTR.

Πιο αναλυτικά, σχετικά με τη συμβολή στο ΑΕΠ και στην υποστήριξη της απασχόλησης προκύπτει ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα εισέφερε στο ΑΕΠ 8,5 δισ. ευρώ ενώ στήριξε τη διατήρηση ή δημιουργία 280.000 θέσεων εργασίας την περίοδο 2019-2022 και για κάθε 1 εκατ. ευρώ δανείου μέσω της HDB υποστηρίζονται 33 θέσεις στην Ελλάδα.

Η πράσινη τράπεζα των ΜμΕ

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσω του προγράμματος «Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια», προϋπολογισμού 415 εκ. ευρώ ενίσχυσε επενδυτικά έργα στους τομείς της Πράσινης Κινητικότητας, Εξοικονόμησης Ενέργειας/Ενεργειακής Αναβάθμισης και Παραγωγής Ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών. Μέσω αυτού του προγράμματος παρέχεται η δυνατότητα στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να υλοποιήσει επενδυτικά έργα Πράσινης Μετάβασης με σκοπό την μείωση των εκπομπών αερίων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση του κόστους κατανάλωσης ενέργειας.

Για την καταμέτρηση της σχέσης χρηματοδοτήσεων HDB και της πράσινης μετάβασης, το ΙΟΒΕ δημιούργησε έναν ειδικό δείκτη GTR (Green Transition Ratio), με στόχο να καταδείξει οικονομικές δραστηριότητες που έχουν μεγαλύτερες επενδυτικές ανάγκες και παρουσιάζουν υψηλότερες προοπτικές συνεισφοράς για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας.

Η στήριξη στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, που αποτελεί προτεραιότητα για την τράπεζα αποδεικνύεται εμπράκτως:

Στις χρηματοδοτούμενες από προγράμματα HDB επιχειρήσεις , πάνω από το 56% των στηριζόμενων θέσεων εργασίας αφορά σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μικρότερο από 10 εκ. ευρώ, και το 33% επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μικρότερο από 2 εκ. ευρώ

Ειδική μνεία γίνεται στην συνεισφορά της HDB στην παραγωγή προστιθέμενης αξίας (GVA) στην Ελλάδα με πάνω από το 52% της συνεισφοράς στο GVA να προέρχεται από επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μικρότερο από 10 εκ. ευρώ.

Επίσης όπως κατέγραψε το ΙΟΒΕ, μέσω των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας δημιουργείται επιπλέον εισόδημα για τους απασχολούμενους και αυξάνονται τα έσοδα του Δημοσίου:

– 5,2 δις ευρώ δημιουργία εισοδήματος στους απασχολούμενους την περίοδο 2019-2022.

Για κάθε 1 ευρώ δανείου, δημιουργείται 0,61 ευρώ εισόδημα προς τους εργαζόμενους σε όλο το εύρος της ελληνικής οικονομίας.

– 3,4 δις ευρώ έσοδα Δημοσίου (μέσα από φόρους, ασφαλιστικές εισφορές).

Για κάθε 1 ευρώ δανείου, δημιουργείται 0,4 ευρώ έσοδο του Δημοσίου από τις επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν σε όλο το εύρος της ελληνικής οικονομίας.

X