Δεύτερο επενδυτικό ταμείο SMerC II δημιουργεί ο Νίκος Καραμούζης, με στόχο τη διοχέτευση κεφαλαίων σε ελληνικές επιχειρήσεις, δίνοντας έμφαση σε δυναμικούς, αλλά κατακερματισμένους κλάδους της οικονομίας.
Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του SMerC, Θοδωρής Μόσχος, ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από το 85% των προηγούμενων επενδυτών για το νέο κεφάλαιο. «Κεντρικός στόχος είναι οι συγχωνεύσεις και η συνένωση επιχειρηματικών δυνάμεων», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η εμπειρία από το πρώτο ταμείο επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα δημιουργίας επιχειρηματικών κλάδων. Παραδείγματα τέτοιας στρατηγικής είναι η ενοποίηση στον τομέα των κλινικών ζώων συντροφιάς — με τη μεγαλύτερη κτηνιατρική κλινική των Βαλκανίων να ανοίγει πρόσφατα στον Άλιμο — και στον κλάδο του facility management, με φετινούς κύκλους εργασιών 10 και 175 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα.
Στον τομέα των τροφίμων, με παρουσία μέσω εταιρειών όπως οι Άροσις και Krop, ο τζίρος ανήλθε στα 50 εκατομμύρια ευρώ, με την εξωστρέφεια να παραμένει κεντρική προτεραιότητα. Το νέο ταμείο αναμένεται να διαθέτει επενδυτική ισχύ άνω των 140 εκατομμυρίων ευρώ, εστιάζοντας σε ελληνικές επιχειρήσεις που μπορούν να αποκτήσουν διεθνή εμβέλεια, μέσα από εξαγορές και στρατηγικές συμμαχίες.
Η έναρξη των επενδύσεων αναμένεται προς τα τέλη του 2025, ενώ δεύτερη βασική επιδίωξη είναι η μετάβαση του ελληνικού επιχειρηματικού μοντέλου από οικογενειακή σε θεσμική διαχείριση.
Σημειώνεται οτι το SMERC I έχει συγκεντρώσει και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 142,5 εκατ. ευρώ από 41 θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι Έλληνες και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και οικογενειακά επενδυτικά γραφεία.
Η SMERC επικεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον της στις μεσαίου μεγέθους ελληνικές επιχειρήσεις, αποτελώντας το πρώτο ελληνικό επενδυτικό ταμείο (fund) στην Ελλάδα.
Patmos Aktis: Από την Πάτμο στην παγκόσμια σκηνή της Marriott
Εντός του έτους ολοκληρώνεται η επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ, στο παραθαλάσσιο, πέντε αστέρων ξενοδοχειακό συγκρότημα Patmos Aktis Suites & Spa, στο νησί της Πάτμου, από το επενδυτικό Ταμείο SMERemediumCap (SMERC).
Χτισμένο στον γαλήνιο κόλπο του Γροίκου, το Patmos Aktis επαναλειτουργεί επίσημα ως μέλος της Marriott International, φέρνοντας για πρώτη φορά την υπογραφή της πολυτελούς φιλοξενίας The Luxury Collection στα Δωδεκάνησα και αναδεικνύοντας μια νέα εποχή για την Πάτμο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης, το Patmos Aktis Suites & Spa έχει υποβληθεί σε πλήρη ανακαίνιση, η οποία περιλαμβάνει 56 δωμάτια, σουίτες και μεζονέτες, ενώ προβλέπεται η προσθήκη επιπλέον, παραθαλάσσιων καταλυμάτων έως το τέλος του 2025. Με την ολοκλήρωση των εργασιών επέκτασης θα έχει συνολική δυναμικότητα 89 σουιτών, εμβαδού από 40 τ.μ. έως 91 τ.μ.
Τον σχεδιασμό του ξενοδοχείου ανέλαβαν τα αρχιτεκτονικά γραφεία Stylianidis Vaggelis Architects, με την εσωτερική διακόσμηση να φέρει την υπογραφή της Anastassiadis Architecture & Design. Κεντρικό στοιχείο της ανανέωσης αποτελεί το πλήρως ανακαινισμένο Anasa Spa, ένας ολιστικός χώρος ευεξίας και ανανέωσης. Το spa διαθέτει νέους χώρους θεραπειών, αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις και ένα ανανεωμένο wellness concept. Οι γαστρονομικές εμπειρίες του ξενοδοχείου αναδεικνύονται με έμφαση στις τοπικές γεύσεις. Το Cielo e Mare, το signature εστιατόριο του ξενοδοχείου, καθώς και το μπαρ με πανοραμική θέα στον κόλπο, αναβαθμίζουν τη συνολική εμπειρία εστίασης ενώ η ταβέρνα Πλεύσις με ανανεωμένη αισθητική και ένα εμπλουτισμένο μενού, τιμά τη δωδεκανησιακή γαστρονομία με μια σύγχρονη ματιά.
Όπως τόνισε ο Θοδωρής Μάσχος, Managing Partner του SMERC, το SMERemediumCap εξαγόρασε τον Μάιο του 2022 το ξενοδοχειακό συγκρότημα Patmos Aktis Suites & Spa. Θεωρείται ως ένα από τα πιο εμβληματικά ξενοδοχεία των Δωδεκανήσων και πλέον ανταποκρίνεται στα υψηλότερα διεθνή πρότυπα, εξυπηρέτησης, ποιότητας, βιωσιμότητας και αειφορίας. Είναι χαρακτηριστικό πως το σύνθετο επενδυτικό σχέδιο ανακαίνισης του υφιστάμενου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, καθώς και το επενδυτικό πλάνο επέκτασης σε όμορο, ιδιόκτητο οικόπεδο εντάχθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Το ξενοδοχειακό συγκρότημα έλκει τις ρίζες του στο ιστορικό πρόγραμμα ανάπτυξης των ξενοδοχείων «Ξενία» και τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Μετά από μακρά περίοδο εγκατάλειψης περιήλθε το 2009 στην ιδιοκτησία της ξενοδοχειακής εταιρείας Divine Group, η οποία, σε συνεργασία με τα αρχιτεκτονικά γραφεία Mastrominas Architects και ISV Architects, το τοποθέτησαν ξανά στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Ωστόσο, η Divine Group αποφάσισε να πουλήσει το ξενοδοχείο στο επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap το 2022, μετά από διαγωνιστική διαδικασία. Το Patmos Aktis Suites & Spa ξεκίνησε τη λειτουργία του αναβαθμισμένο και υπό τη νέα ιδιοκτησία και διαχείριση στις 3 Ιουνίου του 2022. Στελεχωμένο πλέον από έμπειρους επαγγελματίες του κλάδου πέτυχε, μετά από μία μακρά περίοδο χαμηλών επιδόσεων, να αυξήσει την πληρότητα και τα έσοδα του ξενοδοχείου, βελτιώνοντας αισθητά τους δείκτες παραγωγικότητας.
Το Patmos Aktis Suites & Spa αποτελεί το 11ο ξενοδοχείο πανελλαδικά που λειτουργεί με το σήμα «The Luxury Collection» και το μοναδικό στα Δωδεκάνησα μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον Παύλο Ζορμπά, σύμβουλο διαχείρισης μέσω της Ad Hoc Hospitality. Όπως ανέφερε, η ένταξη του ξενοδοχειακού συγκροτήματος σε αυτή τη πολυτελή συλλογή ξενοδοχείων θα του προσδώσει εμπορικά ώθηση σε διεθνές επίπεδο και θα οδηγήσει σε διεύρυνση αγορών. Μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη αγορά είναι η ελληνική. Ακολουθεί η αγορά της Τουρκίας ενώ αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι ενισχύονται τα νούμερα από την αγορά της Αμερικής, μέσω του δικτύου της Marriott. Σημειώνεται ότι στο Patmos Aktis Suites & Spa έως τώρα καταγράφεται αύξηση κατά 30% στις κρατήσεις σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο. Το 2024 ο τζίρος ανήλθε στα 3 εκατ. ευρώ με αύξηση έναντι των 2,2 εκατ. ευρώ του 2023.
Δραστήριο το fund και στις ξενοδοχειακές αναδιαρθρώσεις
Πέραν του Patmos Aktis, η SMerC έχει αποκτήσει μέσω του fund Tethys (με συμμετοχή του family office του Αθανάσιου Λασκαρίδη και της ισραηλινής Brown) τα δάνεια 72 ξενοδοχειακών μονάδων. Πρόκειται για επένδυση 260 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει ήδη αποφέρει καρπούς: για τις 60 μονάδες έχουν βρεθεί βιώσιμες λύσεις μέσα σε μόλις δύο χρόνια, χωρίς να πραγματοποιηθεί κανένας πλειστηριασμός.
Όπως σημειώνει η διοίκηση, επιχειρηματίες που είχαν μείνει εκτός τραπεζικού συστήματος για περίπου 15 χρόνια, κατάφεραν να ανακάμψουν, να επανασυνδεθούν με τις τράπεζες και να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους. Ένα τρίτο των δανείων πουλήθηκε σε νέους επενδυτές, άλλο ένα τρίτο αναδιαρθρώθηκε σε συνεργασία με τις τράπεζες και το υπόλοιπο αποκτά πλέον πρόσβαση σε χρηματοδότηση.