23 Νοεμβρίου, 2024
Οδός Επενδύσεων 123, Αθήνα, 10558
Διεθνείς Αγορές

Συνεργασίες ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων – Προτεραιότητα οι βραχυπρόθεσμες σπουδές

Η Pharos 3.0  επικεντρώνεται στο πώς μπορούν να έρθουν αμερικανοί φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά μακροπρόθεσμα, θα αφορά και το πώς οι Έλληνες φοιτητές θα μπορούν να πηγαίνουν στα αμερικανικά

Στον απόηχο της τρίτης Συνόδου Φάρος (Pharos 3.0), που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, η ικανοποίηση της ελληνικής και αμερικανικής πλευράς είναι έκδηλη, καθώς από ό,τι φαίνεται έχει βρεθεί το κατάλληλο έδαφος για ακαδημαϊκές συνεργασίες που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, με αμοιβαία οφέλη.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με την Κρίστεν Ρόμπερτς (Kristin Roberts), διευθύντρια Δημοσίων Υποθέσεων στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, η οποία τόνισε τη σημασία των βραχυπρόθεσμων προγραμμάτων σπουδών ως μοχλό ενίσχυσης των ακαδημαϊκών συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

«Θέλουμε να οικοδομηθεί ένα βιώσιμο εκπαιδευτικό περιβάλλον, όπου θα μπορούν να αναπτύσσονται περαιτέρω δεσμοί, με πρόθεση, οικοδομώντας δια βίου ευκαιρίες για τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς», τόνισε η κα. Ρόμπερτς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως τόνισε, ο ρυθμός με τον οποίο προχωρούν οι συνάψεις συνεργασιών είναι «ικανοποιητικός», καθώς αυτό είναι που εγγυάται τη βιωσιμότητα του όλου πλαισίου. Τα βραχυπρόθεσμα προγράμματα σπουδών ήταν στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια της Pharos 3.0 και αυτό δεν ήταν τυχαίο. «Τα βραχυπρόθεσμα προγράμματα, όπως είναι τα θερινά προγράμματα, ανοίγουν πόρτες», είπε η κα. Ρόμπερτς και πρόσθεσε: «Προσωπικά, δεν θα στεκόμουν εδώ μπροστά σας εάν δεν είχα πάρει μέρος η ίδια σε πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών. Ήταν μία εμπειρία που μου άλλαξε τη ζωή».

Στα πλεονεκτήματα των προγραμμάτων αυτών, η κα. Ρόμπερτς περιέλαβε την ευελιξία και το μεγάλο εύρος επιλογών σε χρονικό ή και θεματικό επίπεδο και στάθηκε στο κομμάτι των διασυνδέσεων. «Μέσω των προγραμμάτων αυτών ανοίγουν πόρτες μακροπρόθεσμα και για τους φοιτητές, αλλά και για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Θα ήθελα να έρθω εδώ 25 χρόνια μετά και να συναντήσω ένα παιδί που είχε έρθει στην Ελλάδα στο CYA που είναι καθηγητής πανεπιστημίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Να δω στην πράξη αυτές τους δια βίου συνδέσμους που δημιουργούν αυτά τα προγράμματα», ανέφερε.

Επιπλέον, η Ελλάδα, σύμφωνα με την κα. Ρόμπερτς έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα ως τόπος προορισμού επενδύσεων. «Πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια ήδη θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και, γιατί όχι; Είναι απίστευτη η ερευνητική ανάπτυξη που συμβαίνει εδώ, η Ελλάδα παραμένει μία περιοχή πολύ προσιτή οικονομικά και είναι μία χώρα, η οποία βάσει στοιχείων είναι σημαντικός προορισμός οικονομικών επενδύσεων, κάτι που αφορά και την Εκπαίδευση».

Σίγουρα, ωστόσο, δεν είναι εύκολη εξίσωση, ειδικά όταν μιλάμε για πολλούς διαφορετικούς οργανισμούς και διαφορετικό κανονιστικό πλαίσιο. « Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος», επεσήμανε η κα. Ρόμπερτς και συνέχισε λέγοντας ότι ακριβώς αυτή τη στόχευση είναι που έχουν οι Σύνοδοι Pharos: «Οι Σύνοδοι αυτό που κάνουν είναι να διευκολύνουν στο να γίνουν οι συστάσεις, το να δείξουν στους ενδιαφερόμενους τι είναι δυνατό να γίνει και να δημιουργήσουν δια βίου συνδέσμους με νόημα».

Η Pharos 3.0, όπως εξήγησε η κα. Ρόμπερτς, επικεντρώνεται στο πώς μπορούν να έρθουν αμερικανοί φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά μακροπρόθεσμα, θα αφορά και το πώς οι Έλληνες φοιτητές θα μπορούν να πηγαίνουν στα αμερικανικά. «Οι σπουδές στο εξωτερικό είναι μία ευκαιρία που εμπλουτίζει την προσωπικότητα ενός ατόμου και είναι πολύ σημαντικό για εμάς είναι να υπάρχει δυνατότητα και για φοιτητές που προέρχονται από μη προνομιούχο περιβάλλον», σημείωσε.

Η πρώτη Σύνοδος Φάρος, που αποτέλεσε ορόσημο για την έναρξη της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων, ειδικότερα προς τις ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2022 με την έλευση της μεγαλύτερης αντιπροσωπείας πανεπιστημίων στην ιστορία των ΗΠΑ στην Αθήνα για να συναντηθούν με εκπροσώπους από όλα τα ελληνικά, δημόσια ΑΕΙ.

«Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα», αναγνώρισε η κα. Ρόμπερτς και εξέφρασε ευγνωμοσύνη στο πρόσωπο της τέως υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως —που «είχε ένα όραμα για το πώς θα μπορούσαν τα αμερικανικά πανεπιστήμια να επενδύσουν στην Ελλάδα, είδε τις δυνατότητες που υπήρχαν και τώρα βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο όλο αυτό να ξεδιπλώνεται»— και του νυν υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, που ως απόφοιτος αμερικανικού πανεπιστημίου «αναγνωρίζει την ιδιαίτερη αξία των συνδέσμων που δημιουργούνται μεταξύ των δύο πλευρών». «Και οι δύο έκαναν σημαντικά βήματα για τη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων», εκτίμησε.

X