2 Νοεμβρίου, 2024
Οδός Επενδύσεων 123, Αθήνα, 10558
Διεθνείς Αγορές

Παρουσία του πρωθυπουργού, ανακοινώνεται το νέο παραγωγικό μοντέλο ενίσχυσης επενδύσεων και βιομηχανίας

Εθνική αναγκαιότητα, έχει χαρακτηρίσει ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, το οποίο να δίνει έμφαση στη διεύρυνση του ρόλου της βιομηχανίας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.

Τις πολιτικές για τον «Παραγωγικό μετασχηματισμό ενίσχυσης επενδύσεων και βιομηχανίας για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα» παρουσιάζει  σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη. Εθνική αναγκαιότητα, έχει χαρακτηρίσει ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, το οποίο να δίνει έμφαση στη διεύρυνση του ρόλου της βιομηχανίας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.

«Ένα παραγωγικό μοντέλο», όπως έχει πει υπουργός, «που αποτελεί τη δική μας απάντηση στον αυξανόμενο ανταγωνισμό και τις προκλήσεις, καθώς και τη δική μας θετική πρόταση για την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος της πατρίδας μας και της ερημοποίησης περιοχών της».

Επιπλέον, όπως σημείωσε ο ίδιος μιλώντας, πρόσφατα, στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας: «Οφείλουμε να επενδύσουμε στη βιομηχανία και την καινοτομία, ρυθμίζοντας κατεπειγόντως την αγορά ενέργειας. Είναι όρος και προϋπόθεση -ικανή και αναγκαία- για ασφάλεια και ευημερία. Η καλύτερη ασφάλεια για την Ελλάδα είναι η ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας».

Ο υπουργός έχει αναφέρει σε ομιλίες του ότι σκοπός του νέου παραγωγικού μοντέλου είναι η ισόρροπη ανάπτυξη, δηλαδή, να εντοπιστούν και να αναδειχθούν συγκεκριμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες ανά περιφέρεια, και σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, για να κατευθυνθούν σωστά οι διαθέσιμοι πόροι και να ενισχυθούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Η ελληνική και η ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα έχει χτυπήσει πολλές φορές το καμπανάκι κινδύνου, ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι που απαιτεί επαναπροσδιορισμό των στρατηγικών προτεραιοτήτων, για νέες πολιτικές και επενδύσεις στην καινοτομία και τη βιομηχανική ανθεκτικότητα προκειμένου να ανταποκριθούμε στις πιέσεις που ασκούνται από το παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον. ‘Αλλωστε αυτές τις διαπιστώσεις επιβεβαίωσε πρόσφατα, και η έκθεση Ντράγκι.

Το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Θεοδωρικάκος πραγματοποίησε έναν ουσιαστικό διάλογο, με όλους τους παραγωγικούς φορείς και τους εκπροσώπους της ελληνικής κοινωνίας προκειμένου να ενσωματωθούν οι προτάσεις της υγιούς επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας στο νέο παραγωγικό μοντέλο με την επιχειρηματικότητα να εστιάζει στο ενεργειακό κόστος, στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, στην αναγκαιότητα να μπορούμε να παράγουμε τεχνολογία αιχμής, ζήτησε έναν πιο λειτουργικό αναπτυξιακό νόμο και τέλος επισημάνθηκε η ανάγκη της κοινωνικής συνοχής.

Ο υπουργός, στο πλαίσιο του διαλόγου, δίνοντας το στίγμα της βούλησης της πολιτείας, επισήμανε: «Θέλουμε να γίνει η βιομηχανία γέφυρα για να επιστρέψουν οι νέοι στην πατρίδα μας, για να μείνουν οι νέοι μας στον τόπο τους, αντιμετωπίζοντας έτσι τη δημογραφική απειλή.Θέλουμε επενδύσεις που αυξάνουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, λύνοντας έτσι -ως έναν βαθμό έστω- το πρόβλημα του εμπορικού ισοζυγίου. Θέλουμε επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην αύξηση της απασχόλησης και του βιοτικού επιπέδου, στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, για βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη. Ώστε να πετύχουμε τη διπλή σύγκλιση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη μείωση των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων στο εσωτερικό της χώρας μας».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μέχρι σήμερα, το νέο παραγωγικό μοντέλο αναδεικνύει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερο, ανά Περιφέρεια, ενισχύει τον ρόλο της βιομηχανίας, βοηθάει στη σύνδεση της καινοτομίας και της έρευνας για προϊόντα ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο ενώ, σημαντικό τμήμα του αποτελούν η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη μετάβαση, καθώς η Ελλάδα έχει πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα αυτόν.

Αυτό το νέο παραγωγικό μοντέλο στηρίζεται σε έναν συνδυασμό κινήτρων και χρηματοδοτήσεων, με εργαλεία που συνδυάζουν φοροαπαλλαγές, επιτάχυνση αποσβέσεων, επιχορηγήσεις και καλές πρακτικές από άλλες χώρες και όσο γίνεται μεγαλύτερη απλοποίηση διαδικασιών, ώστε να κατευθυνθούν, χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις, σε συγκεκριμένους τομείς και κλάδους και στην ενίσχυση των εξαγωγών.

Στο πλαίσιο της, περαιτέρω, απλοποίησης της διαδικασίας έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη μία σημαντική μεταρρύθμιση για τη διευκόλυνση στρατηγικών ή εμβληματικών επενδύσεων, καθώς οι δυνητικοί επενδυτές θα απευθύνονται μόνο σε μια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

«Το νέο παραγωγικό μοντέλο στη χώρα μας, με σκοπό την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη, επιτυγχάνεται με ανασυγκρότηση της ελληνικής βιομηχανίας, με ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα, με επένδυση στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και, φυσικά, στην έρευνα και την καινοτομία και την ουσιαστική της διασύνδεση με την αγορά» έχει αναφέρει ο υπουργός και πρόσθεσε: «Μόνο με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η ασφάλεια της χώρας, η ανθεκτικότητά της απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις σε ένα ευμετάβλητο γεωπολιτικό περιβάλλον, αλλά και η κοινωνική συνοχή που είναι απαραίτητη για να πάει η πατρίδα μας μπροστά».

Ο ίδιος έχει διευκρινήσει ότι θα παραμείνει πολύ σημαντική η συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία, αλλά μέσα από το νέο μοντέλο θα προκύψει η δημιουργία πολύ περισσότερων νέων θέσεων εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση στον βηματισμό της για βιώσιμη ανάπτυξη και για μία ισχυρή η οικονομία, ήδη, στηρίζει τη βιομηχανία με πράξεις, όπως:

– Το επόμενο διάστημα το υπουργείο Ανάπτυξης πρόκειται να εγκρίνει και να χρηματοδοτήσει με 170 εκατ. ευρώ, με πόρους του ΤΑΑ, ιδιωτικές επενδύσεις εμβληματικού χαρακτήρα στον τομέα της βιομηχανίας, που θα δημιουργήσουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσουν την πορεία της χώρας μας στην επίτευξη των στόχων της πράσινης μετάβασης, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος του 2025.

– Με το πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση» ενισχύονται με περισσότερα από 102 εκατ. ευρώ πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να υλοποιήσουν επενδύσεις με σκοπό, μεταξύ άλλων, την ψηφιοποίηση των γραμμών παραγωγής, τη χρήση ρομποτικής, την αυτοματοποίηση και την εφαρμογή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

– Εκσυγχρονίζονται και δημιουργούνται νέα βιομηχανικά πάρκα, με συνολικό προϋπολογισμό 90,4 εκατ. ευρώ.

Για το πολύ σημαντικό θέμα της γραφειοκρατίας, απλοποιούνται 15 διαδικασίες, με στόχο τη μείωση κατά 25% του διοικητικού βάρους για τις επιχειρήσεις ενώ, μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να είναι έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα ‘Ασκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ) ώστε, μόνο, μία υπηρεσία θα είναι υπεύθυνη για την έγκριση και την παρακολούθηση κάθε επένδυσης.

X