2 Δεκεμβρίου, 2024
Οδός Επενδύσεων 123, Αθήνα, 10558
Επενδύσεις

Ξεκινάει το Gigabit Voucher για γρήγορο internet – Υπεγράφη η ΚΥΑ

Έπειτα απο αρκετό διάστημα καθυστερήσεων  υπεγράφη η ΚΥΑ για τις δύο πολύ σημαντικές δράσεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Gigabit Voucher και Smart Readiness, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Στο κομμάτι των υποδομών είναι ότι επιτέλους χθες υπογράφηκε η ΚΥΑ για το Gigabit Voucher και το Smart Readiness, άρα πλέον πάμε πολύ πιο γρήγορα στη δημιουργία υποδομών ευρυζωνικότητας σε όλους, γιατί θέλουμε ευημερία για όλο το κοινωνικό σύνολο και κομμάτι της ευημερίας είναι πλέον και η ευρυζωνικότητα. Και πλέον δίνουμε 200 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουμε οπτικές ίνες και ταχύτητες πάνω από 300Mbps, σε όσο περισσότερα σημεία μπορούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπστεργίου στο συνέδριο CEO Initiative 2024.

Μέσω της νέας πλατφόρμας Gigabit Voucher θα διατεθούν εκπτωτικά κουπόνια αξίας 200 ευρώ το καθένα για την απόκτηση ευρυζωνικών συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων που θα βασίζονται σε δίκτυα οπτικών ινών, με την παροχή επιδοτήσεων να ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα..Το νέο πρόγραμμα «Gigabit Voucher», σε συνδυασμό με την κατάργηση του τέλους 5% για τις συνδέσεις οπτικής ίνας, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την απόκτηση ευρυζωνικών συνδέσεων με πολύ υψηλές ταχύτητες σε τιμές που είναι πλέον συγκρίσιμες με αυτές των παλαιών, αργών συνδέσεων χαλκού.

Το πρόγραμμα «Κουπόνι Συνδεσιμότητας Gigabit» έχει σχεδιαστεί να υποστηρίξει περίπου 400.000 συνδρομητές – φυσικά πρόσωπα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις – που επιθυμούν να εγκαταστήσουν ευρυζωνικές συνδέσεις με ταχύτητες άνω των 300 Mbps, είτε στο σπίτι είτε στον χώρο εργασίας. Το κουπόνι στοχεύει στην προώθηση της μετάβασης από τις παραδοσιακές συνδέσεις χαλκού, ενισχύοντας τη συνολική ευρυζωνικότητα της χώρας και βελτιώνοντας την ποιότητα των ψηφιακών υποδομών.
 
 Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση καλύπτει ταυτόχρονα και τις υπηρεσίες που πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως ταχύτητες download τουλάχιστον 250 Mbps ή συμμετρικές ταχύτητες 100 Mbps για επιχειρήσεις. Οι πάροχοι θα πρέπει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με έκπτωση τουλάχιστον ίση με την αξία του κουπονιού, συγκριτικά με άλλες παρόμοιες προσφορές.

Επιπλέον, οι πάροχοι που κατέχουν μερίδιο άνω του 20% στην αγορά ευρυζωνικών συνδέσεων θα υποχρεούνται να παρέχουν χονδρικές υπηρεσίες, επιτρέποντας και σε άλλους παρόχους να προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες στους καταναλωτές. Αυτές οι χονδρικές υπηρεσίες πρέπει να προσφέρονται με όρους διαφάνειας και χωρίς διακρίσεις, σύμφωνα με τις ρυθμιζόμενες τιμές από την ΕΕΤΤ.

Η αξία του κουπονιού, που ανέρχεται σε 200 ευρώ ανά νοικοκυριό ή μικρομεσαία επιχείρηση που πληροί τα κριτήρια, αναμένεται να ενισχύσει την πρόσβαση σε γρήγορες και αξιόπιστες ευρυζωνικές συνδέσεις, συμβάλλοντας στη βελτίωση των ψηφιακών υποδομών της χώρας. 

 Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την ανάπτυξη της τεχνολογίας οπτικής ίνας. Με κάλυψη μόλις 40% και διείσδυση περίπου 10%, η χώρα είναι πίσω σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι αφορά την ευρυζωνική κάλυψη υψηλών ταχυτήτων. Η χαμηλή ζήτηση για συνδέσεις με ταχύτητες 300 Mbps και άνω, κυρίως λόγω της αργής ψηφιακής μετάβασης των επιχειρήσεων, επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη της αγοράς.
 
Αυτή τη στιγμή, οι τιμές για οπτικές ίνες με ταχύτητες 300 Mbps κυμαίνονται από 34 έως 41 ευρώ το μήνα, ενώ για 1 Gbps κυμαίνονται από 45 έως 54 ευρώ το μήνα, προσφέροντας έτσι μια ευκαιρία για τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την πτώση των τιμών και την επιδότηση του προγράμματος «Gigabit Voucher».
 

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, το πρόγραμμα εντάσσεται στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

α επιχορηγεί την απόκτηση ευρυζωνικής σύνδεσης υπερυψηλής ταχύτητας από νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρέχοντας επιταγές (Vouchers) για την κάλυψη κόστους απόκτησης της σχετικής υπηρεσίας και ιδιαίτερα του κόστους που αντιστοιχεί στην αρχική σύνδεση (ενδεικτικά: κόστος εγκατάστασης της οριζόντιας οπτικής καλωδίωσης για τη διασύνδεση της οριζόντιας ιδιοκτησίας με την υφιστάμενη κάθετη καλωδίωση, κόστος τερματικού εξοπλισμού, κόστος ενεργοποίησης).

Ειδικότερα:

-Ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι όλοι οι πολίτες (φυσικά πρόσωπα) και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (περιλαμβανομένων και των επιτηδευματιών) που δεν διαθέτουν ήδη ευρυζωνική σύνδεση με ταχύτητα download μεγαλύτερη των 100 Mbps και διαμένουν ή έχουν την έδρα/υποκατάστημά τους σε κτήρια που βρίσκονται στις Περιοχές Παρέμβασης.

-Εξαιρούνται από το Πρόγραμμα πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν λάβει επιδότηση στο πλαίσιο της δράσης Super-Fast Broadband, καθώς και νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε εξαιρούμενους τομείς.

-Οι επιχορηγούμενες υπηρεσίες πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες ελάχιστες απαιτήσεις:

-Να διαθέτουν είτε ταχύτητα download 250 Mbps είτε συμμετρική ταχύτητα 100 Mbps (για επιχειρήσεις).

-Να περιλαμβάνουν τον απαραίτητο για τη λειτουργία του τερματικό εξοπλισμό του τελικού χρήστη (modem/router).

-Να παρέχονται με έκπτωση τουλάχιστον ίση με το ποσό του Voucher, σε σχέση με τα αντίστοιχα προγράμματα (με ίδια χαρακτηριστικά ταχύτητας, συμπεριλαμβανομένων και των υποπροϊόντων) που προσφέρονται στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Η έκπτωση μπορεί να διατεθεί με οποιονδήποτε τρόπο εντός της περιόδου της σύμβασης παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με την εμπορική πολιτική του παρόχου.

-Εάν παρέχονται από καθετοποιημένο πάροχο με μερίδιο αγοράς στη λιανική αγορά ευρυζωνικών συνδέσεων μεγαλύτερο από 20%, τότε ο πάροχος πρέπει να παρέχει τουλάχιστον μία υπηρεσία χονδρικής που να αντιστοιχεί σε κάθε διαθέσιμη ταχύτητα (ή συνδυασμό ταχυτήτων download/upload) των προϊόντων λιανικής που προσφέρει στη δράση, και η οποία θα επιτρέπει σε άλλους παρόχους να παρέχουν αντίστοιχη υπηρεσία λιανικής.

Το Smart Readiness

Η δράση Smart Readiness στοχεύει στην αναβάθμιση της ετοιμότητας των κτιρίων καθώς επιδοτεί την εγκατάσταση υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών με ταχύτητες έως 1 Gbps σε 120.000 ακίνητα της χώρας με στόχο να μετατραπούν σε «έξυπνα» όπου θα μπορούν να διασυνδεθούν επίσης και οι αντίστοιχοι μετρητές των δικτύων κοινής ωφελείας.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

X