Με τη συμμετοχή περισσότερων από 250 εκπροσώπους φορέων του δημοσίου τομέα, πραγματοποιήθηκαν από την Κοινωνία της Πληροφορίας -στο πλαίσιο του έργου GRdigiGOV-innoHUB- δύο webinars με τίτλο «Εισαγωγή στις Συμβάσεις Καινοτομίας».
Οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με τον Ελληνικό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας για τον δημόσιο τομέα, για το θεσμικό πλαίσιο και την οικονομική λογική των Δημοσίων Συμβάσεων Καινοτομίας, καθώς και για τις Προεμπορικές Δημόσιες Συμβάσεις PCP.
Η διευθύντρια επικοινωνίας και βιώσιμης ανάπτυξης της Κοινωνίας της Πληροφορίας Ελένη Δέδε, κατά την διάρκεια της παρουσίασής της, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην τεχνογνωσία και στην εμπειρία της ΚτΠ στα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και στον σημαντικό της ρόλο στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση έργων καινοτομίας. «Η Κοινωνία της Πληροφορίας, με αυτές τις δράσεις, ενισχύει τις συνθήκες για τη γέννηση και υιοθέτηση καινοτομιών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, οδηγώντας σε μεγαλύτερη ψηφιακή πρόοδο και βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε η κ. Δέδε.
Από την πλευρά του ο Θανάσης Κουντζέρης, υπεύθυνος τμήματος Ευρωπαϊκών έργων της ΚτΠ, προχώρησε σε μια εισαγωγή στον ορισμό των δημοσίων συμβάσεων και στο ρυθμιστικό πλαίσιο που τις ορίζει, καθώς και τις ειδικές εξαιρέσεις που αφορούν τις δημόσιες προμήθειες καινοτομίας. Με παραδείγματα από την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 μέσω λύσεων που στηρίζονται στην μηχανική μάθηση και ρομποτική, έδωσε έμφαση στον έξυπνο συνδυασμό PCP/PPI ως σύννομο μέσο για την προμήθεια λύσεων σε πιεστικές ανάγκες των δημοσίων φορέων μέσω νέας Ε&Α.
Κλείνοντας τα σεμινάρια, το στέλεχος του τμήματος Ευρωπαϊκών Έργων της ΚτΠ, Νίνα Γιαλλούση, αναφέρθηκε στη συνέχεια στις μεθοδολογίες προ-εμπορικών συμβάσεων (PCP), και φέρνοντας παραδείγματα διαγωνισμών PCP από τη διεθνή εμπειρία, στους τομείς της ενέργειας και της πολιτισμικής διαχείρισης, εξειδικεύοντας τα στάδια της προπαρασκευής και της υλοποίησης διαγωνισμών PCP. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, όσον αφορά στην φάση προπαρασκευής, στις διεργασίες καταγραφής αναγκών, διαβούλευσης με την αγορά, και προετοιμασίας των τεχνικών παραμέτρων και του προϋπολογισμού των διαγωνιστικών διαδικασιών, και αναφορικά με την φάση υλοποίησης, στην διερεύνηση λύσεων, την ανάπτυξη πρωτοτύπων, και τις δοκιμές αποδοχής των λύσεων στο πεδίο.
Στη διάρκεια του σεμιναρίου απαντήθηκαν ερωτήσεις που τέθηκαν από τους εκπροσώπους δημοσίων φορέων, και καταγράφηκε το ενδιαφέρον όσων οργανισμών ενδιαφέρονται να λάβουν περισσότερη ενημέρωση ή και να διερευνήσουν μεθοδολογίες ΔΣΚ στο πλαίσιο του Κόμβου Καινοτομίας.