Η DekaBank εξασφάλισε επίσημα άδεια φύλαξης Crypto βάσει του γερμανικού νόμου περί τραπεζών (KWG), τοποθετώντας την παράλληλα με την Commerzbank ως μία από τις λίγες παραδοσιακές γερμανικές τράπεζες που εισέρχονται στη σφαίρα των Crypto. Ωστόσο, με την κλασική γερμανική μόδα, αυτή η κίνηση συνοδεύεται από ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο για να διασφαλίζεται ότι όλα λειτουργούν με ακρίβεια.
Ενώ η BaFin έχει εκδώσει άδειες φύλαξης Crypto σε 11 εταιρείες μέχρι στιγμής, οι περισσότερες έχουν πάει σε οντότητες που εστιάζονται στα Crypto, όπως ο κλάδος ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της Hauck Aufhäuser Lampe Privatbank.
Στρατηγικές κινήσεις αδειοδότησης της DekaBank
Η DekaBank και η Commerzbank ξεχωρίζουν επειδή οι άδειές τους συμμορφώνονται με τους συμβατικούς τραπεζικούς κανονισμούς, παρέχοντάς τους ένα πλεονέκτημα αξιοπιστίας που οι μικρότερες εταιρείες Crypto μπορούν μόνο να φιλοδοξούν να επιτύχουν.
Αυτή δεν είναι η μόνη ρυθμιστική νίκη της DekaBank φέτος. Τον Ιούλιο, η τράπεζα έλαβε άδεια για να ενεργεί ως καταχωρητής κινητών αξιών Crypto. Με απλούς όρους, αυτό επιτρέπει στην τράπεζα να εκδίδει τίτλους βασισμένους σε blockchain απευθείας στη Γερμανία, παρακάμπτοντας την ανάγκη για ένα κεντρικό αποθετήριο τίτλων (CSD). Αυτός ο εξορθολογισμός των διαδικασιών ευθυγραμμίζεται με τους στόχους αποδοτικότητας που υποστηρίζει η βιομηχανία Crypto.
Η DekaBank είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της SWIAT, μιας πλατφόρμας blockchain προσαρμοσμένης για την έκδοση ψηφιακών τίτλων. Η πρωτοβουλία μπορεί να υπερηφανεύεται για συμμετέχοντες βαρέων βαρών, συμπεριλαμβανομένων των Standard Chartered και LBBW. Συγκεκριμένα, η Siemens χρησιμοποίησε το SWIAT τον Σεπτέμβριο για την έκδοση ψηφιακού ομολόγου ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Ρυθμιστική Εξέλιξη: Η μετρημένη προσέγγιση της Γερμανίας
Η Γερμανία ήταν αργή αλλά σκόπιμη στην προσαρμογή των κανονισμών της για τα κρυπτονομίσματα. Ο πρόσφατα εγκριθείς νόμος περί εποπτείας των αγορών Crypto (KMAG), με ισχύ στις 18 Δεκεμβρίου, αντικαθιστά τους παλαιότερους κανόνες με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ευθυγραμμισμένο με τους κανονισμούς της ΕΕ για τις αγορές Crypto περιουσιακών στοιχείων (MiCA). Για ιδρύματα όπως η DekaBank, αυτό παρέχει μια σαφή διαδρομή για την επέκταση των δραστηριοτήτων σε όλη την Ευρώπη.
Η προσεκτική στρατηγική της Γερμανίας απέναντι στα κρυπτονομίσματα δεν είναι καινούργια. Ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που κατέταξαν τα κρυπτονομίσματα ως χρηματοοικονομικά μέσα το 2013. Το 2020, η BaFin κατέστησε υποχρεωτική την αδειοδότηση για όλα τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, θέτοντας υψηλό πήχη για συμμόρφωση.
Αν και ορισμένοι μπορεί να αποκαλούν την προσέγγιση της Γερμανίας υπερβολικά σχολαστική, έχει αποδειχθεί αποτελεσματική. Η χώρα προσφέρει στους μακροπρόθεσμους επενδυτές ένα σημαντικό φορολογικό κίνητρο: τα κρυπτονομίσματα που διατηρούνται για πάνω από ένα χρόνο απαλλάσσονται από τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών. Ωστόσο, τα βραχυπρόθεσμα κέρδη φορολογούνται με κανονικούς συντελεστές εισοδήματος έως 45%, με πρόσθετη προσαύξηση αλληλεγγύης 5,5%. Το θετικό είναι ότι τα μικρά κέρδη κάτω των 600 ευρώ παραμένουν αφορολόγητα.
Μια ακμάζουσα αγορά με προκλήσεις
Η Crypto σκηνή της Γερμανίας είναι ζωντανή. Μια πρόσφατη έρευνα σε 2.400 ιδιώτες επενδυτές αποκάλυψε ότι το 54% διαθέτει περισσότερο από το 20% των περιουσιακών στοιχείων του σε ψηφιακά νομίσματα, με τον μέσο επενδυτή να αφιερώνει πάνω από το ένα τέταρτο του χαρτοφυλακίου του σε Crypto.
Οι ανησυχίες για την ασφάλεια κυριαρχούν στις προτεραιότητες των επενδυτών, με το 82% να αναφέρει την ασφάλεια της πλατφόρμας ως τον πιο κρίσιμο παράγοντα όταν επιλέγει πού να επενδύσει. Το Bitcoin παραμένει το πιο δημοφιλές περιουσιακό στοιχείο, το οποίο κατέχει το 91% των επενδυτών, ακολουθούμενο από το Ethereum (78%) και την ταχέως αναπτυσσόμενο Solana.
Φέτος σημειώθηκαν επίσης ορισμένα σημαντικά πρωτοσέλιδα, όπως η πώληση 49.858 BTC από την κυβέρνηση για 2,89 δισεκατομμύρια δολάρια, μια κρυφή μνήμη που κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια μιας υπόθεσης πειρατείας.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!
Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis