23 Δεκεμβρίου, 2024
Οδός Επενδύσεων 123, Αθήνα, 10558
Επενδύσεις

Εκδήλωση BHCC: Παρουσίαση εξελίξεων στην εταιρική διακυβέρνηση σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Ε.Ε.

H πρόσφατη εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και με την υποστήριξη του Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW), στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το δυναμικό τοπίο της Εταιρικής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς  και την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση των εξωτερικών κινδύνων και των απαιτήσεων του Κανονιστικού Πλαισίου από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, προσέγγισε η πρόσφατη εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου που πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και με την υποστήριξη του Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW), στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η Άννα Καλλιάνη, Ελληνίδα Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου και ο Κέννυ Ευαγγέλου, Βρετανός Πρόεδρος, τόνισαν στις τοποθετήσεις τους τη σημαντικότητα της σωστής εφαρμογής των κανόνων Εταιρικής Διακυβέρνησης ως κρίσιμου παράγοντα για την προσέλκυση επενδύσεων και την μεγιστοποίηση της μακροπρόθεσμης αξίας των επιχειρήσεων για τους επενδυτές, τους εργαζόμενους, την κοινωνία. Αναφέρθηκαν δε, στα σημαντικά θετικά βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας προς αυτήν την κατεύθυνση, εφιστώντας ωστόσο την προσοχή ότι απαιτείται περαιτέρω βελτίωση, πόσο μάλλον όσον αφορά στην μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών σε εκτελεστικές και μη-εκτελεστικές θέσεις σε Διοικητικά Συμβούλια εταιριών.

Υπό τον θεσμικό τους ρόλο, στην εκδήλωση πραγματοποίησαν εναρκτήριες ομιλίες και τοποθετήσεις οι κ.κ. Matthew Lodge, Βρετανός Πρέσβης στην Ελλάδα,  Δρ. Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Γιάννος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίων Αθηνών.

Η Χριστιάνα Διόλα FCA, Director Europe του ICAEW στον δικό της χαιρετισμό, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο και τη συνεισφορά του Ινστιτούτου Ορκωτών Λογιστών της Αγγλίας και Ουαλίας στο θέμα της υιοθέτησης των Αρχών Εταιρικής Διακυβέρνησης από τις εταιρίες-μέλη του ICAEW και τις εισηγμένες εταιρίες εν γένει.

O προσκεκλημένος ομιλητής Peter van Veen, Director of Corporate Governance & Stewardship του ICAEW  μοιράστηκε με το κοινό επίκαιρα στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις και διαφορές  του Κανονιστικού Πλαισίου της Εταιρικής Διακυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ε.Ε. και την Ελλάδα.

Με άξονα τις βέλτιστες πρακτικές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε. και το πως αυτές επηρεάζουν και διαμορφώνουν την εξέλιξη της Εταιρικής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα, τη δική τους εμπειρία και γνώσεις προερχόμενοι από διαφορετικούς και σημαντικούς κλάδους της αγοράς, παρέθεσαν οι συμμετέχοντες στη συζήτηση της πρώτης ενότητας, κ.κ. Κώστας Αργυρόπουλος, General Counsel, Chief Legal & Compliance Officer της Space Hellas Group, Μαρία-Νεφέλη Μπερνίτσα, Μέλος ΔΣ του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και Partner της Bernitsas Law, Πάνος Δασμάνογλου, General Manager of Group Compliance and Corporate Governance, Secretary of NBG Board of Directors and of its Committees της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και Σπύρος Καψοκαβάδης, Director, Risk Advisory Services της SOL Crowe Advisory. Συγκεκριμένα, οι ομιλητές τοποθετήθηκαν σύμφωνα με την εμπειρία τους από την Ελληνική πραγματικότητα σχετικά με την ενσωμάτωση και εφαρμογή του Νέου Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, τις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις που δημιουργεί η υποβολή εκθέσεων σχετικά με το ESG όπως το CSRD, αλλά και η Οδηγία Δέουσας Επιμέλειας για την Εταιρική Αειφορία (CSDDD) και συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στην Εταιρική Διακυβέρνηση. Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση ενσωματώθηκαν, επίσης, τοποθετήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο όλες αυτές οι κανονιστικές αλλαγές επηρεάζουν ή δυσχεραίνουν το έργο των εταιρικών διοικήσεων στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συμπεριέλαβε και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ της Βασιλικής Λαζαράκου, Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Άννας Καλλιάνη, Πρόεδρου του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, κατά την οποία αναφέρθηκαν στα πλέον επίκαιρα θέματα και τις επικείμενες εξελίξεις που αφορούν στην Εταιρική Διακυβέρνηση.

Η Θεώνη-Άντρεα Στυλιανού, People Advisory Services Manager της RSM Greece, παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας The RSM Board Diversity Survey 2024”, που διενεργεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η RSM Ελλάδος και στην οποία αναλύεται η πλήρης εικόνα της σύνθεσης των Διοικητικών Συμβουλίων των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, βάσει κριτηρίων πολυμορφίας και συμπερίληψης.

Στη συζήτηση της δεύτερης ενότητας με συντονιστή τον Εμίλ Γιαννόπουλο FCA (ICAEW), Audit Committee Chair της QUEST HOLDINGS, Remuneration, Nomination and Corporate Governance Committee Chair της Attica Bank, Legal Representative του Triglav Insurance Greek Branch και Μέλος ΔΣ του NED Club in Greece, συμμετείχαν οι κ.κ. Ριχάρδος Λαμπίρης, Μέλος ΔΣ του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου και Founding Partner της Falcon Capital, Νατάσα Μαρτσέκη, Audit Committee Chair της ΕΥΔΑΠ και Μέλος ΔΣ της TRADE ESTATES και Μιχάλης Μητσόπουλος, Director Business Environment and Regulatory Affairs του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Με την ιδιότητά τους ως υψηλόβαθμα στελέχη εισηγμένων επιχειρήσεων με εκτελεστικές και μη-εκτελεστικές αρμοδιότητες σε Διοικητικά Συμβούλια, Επιτροπές Ελέγχου καθώς και σε Διοικητικές θέσεις Θεσμικών Φορέων της Ελληνικής Αγοράς, οι ομιλητές ανέλυσαν με ιδιαίτερα εύστοχο τρόπο τις διαρκώς μεταβαλλόμενες προσδοκίες των ενδιαφερομένων μερών, όπως αυτές των επενδυτών και παρουσίασαν το σημαντικό ρόλο των επιτροπών ελέγχου στην αντιμετώπιση αναδυόμενων κινδύνων όπως π.χ. η κυβερνοασφάλεια (cybersecurity), η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η βιωσιμότητα (sustainability), ενώ αναφέρθηκαν στην ανάγκη υιοθέτησης ποικιλομορφίας (diversity) και συμπερίληψης (inclusion) στη σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων.

X