Με κεντρικό μήνυμα «Παραγωγικότητα: Εθνικός Στόχος, Συλλογική Ευθύνη», πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Ιουνίου 2025, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ – ένα κορυφαίο γεγονός για τον εγχώριο επιχειρηματικό και βιομηχανικό κόσμο, το οποίο κατέδειξε ότι το μέλλον της χώρας είναι άρρηκτα δεμένο με τη συστηματική προσπάθεια αύξησης της παραγωγικότητας.
Η συνέλευση ανέδειξε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση των επενδύσεων, την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την τεχνολογική πρόοδο, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον κοινωνικό διάλογο, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη συμμετοχική προσέγγιση όλων των φορέων στη διαμόρφωση ενός νέου, πιο παραγωγικού αναπτυξιακού μοντέλου.
Ηχηρά μηνύματα από τον Πρόεδρο του ΣΕΒ
Στην καθιερωμένη ομιλία του προς τα Μέλη του ΣΕΒ, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις. Κι όμως δεν έχουν απορροφηθεί μέχρι σήμερα όλα τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Γιατί; Η απάντηση είναι μία: δεν είμαστε αρκετά παραγωγικοί.» «Η παραγωγικότητα δεν είναι απλώς οικονομικός δείκτης· είναι εθνικός στόχος και συλλογική ευθύνη. Δεν είναι οι εργαζόμενοι υπεύθυνοι για τη χαμηλή παραγωγικότητα. Την κύρια ευθύνη τη φέρει το κράτος, και δευτερευόντως εμείς οι επιχειρήσεις.» «Ο ΣΕΒ διαπραγματεύεται 76 συλλογικές συμβάσεις εργασίας, περισσότερες από κάθε άλλο εργοδοτικό φορέα. Είμαστε ο κύριος κοινωνικός εταίρος και έχουμε ευθύνη να συμβάλουμε στον κοινωνικό διάλογο με ρεαλισμό και ευαισθησία.» «Οι επιχειρήσεις ζητάμε περισσότερη ευελιξία, λιγότερη γραφειοκρατία και ανεξαρτησία λειτουργίας. Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2025 να ζητάμε άδεια από το κράτος για το πότε θα λειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας.» «Αποτύχαμε να πείσουμε την Πολιτεία ότι το υψηλό κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Αν δεν εισακουστούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να συμπεριληφθούν στο CISAF διατάξεις που θα επιτρέπουν στα κράτη μέλη να θεσπίσουν στοχευμένα μέτρα στήριξης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη Βιομηχανία, η χώρα και η Ευρώπη θα συνεχίσουν να υστερούν ανταγωνιστικά.» «Το νέο χωροταξικό δεν είναι φιλικό προς τη βιομηχανία. Ο ΣΕΒ εκπονεί δική του μελέτη και θα διατυπώσει προτάσεις για ένα λειτουργικό και φιλικό προς τις επενδύσεις χωροταξικό πλαίσιο.» «Υπάρχουν πλέον σημαντικά πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό. Πρέπει με τμήμα αυτών να ενισχυθούν τα διαθέσιμα κονδύλια, είτε μέσω του τρέχοντος αναπτυξιακού νόμου είτε μέσω νέων εργαλείων, και να αυξηθούν τα όρια επιλεξιμότητας ώστε να υποστηριχθούν και μεγαλύτερες επιχειρήσεις.» «Κατά τη γνώμη μας, τα κονδύλια του ΕΛΕΚ (πρώην ΛΑΕΚ) πρέπει να αξιοποιούνται απευθείας από τις επιχειρήσεις εκεί που αυτές νιώθουν ότι υπάρχει ανάγκη εκπαίδευσης των ανθρώπων τους».
Ανασκόπηση δράσεων και στρατηγικές πρωτοβουλίες
Η Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, κα Ράνια Αικατερινάρη, παρουσίασε τον απολογισμό δράσεων για το 2024 και τους στρατηγικούς άξονες για την περίοδο 2025-2026. Με αιχμή του δόρατος την ανάπτυξη δεξιοτήτων (μέσω των πρωτοβουλιών Skills4Jobs, ΙΒΕΠΕ-ΣΕΒ και AI Bootcamp), τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ισότητας και της συμπερίληψης, ο ΣΕΒ επιδιώκει να καταστήσει το ανθρώπινο κεφάλαιο βασικό πυλώνα ανάπτυξης.
Η έμφαση στις υποδομές, στα επενδυτικά κίνητρα, στην εξωστρέφεια και στη στήριξη των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων αναδείχθηκε ως βασικός παράγοντας για την οικοδόμηση ενός πιο ανταγωνιστικού και καινοτόμου παραγωγικού μοντέλου.
Προκλήσεις και προτάσεις για την παραγωγική Ελλάδα
Στη συνέλευση, κορυφαία στελέχη της ελληνικής βιομηχανίας και οικονομίας ανέπτυξαν προτάσεις και διατύπωσαν την κοινή αγωνία για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα:
Ο κ. Ιωάννης Γιώτης, Πρόεδρος της φετινής Γενικής Συνέλευσης, σημείωσε πως η βιομηχανία βιώνει σε πραγματικό χρόνο τις συνέπειες γεωπολιτικών αναταράξεων και κλιματικών μεταβολών. Επεσήμανε την ανάγκη για fast track διαδικασίες και άμεση αντιμετώπιση του επενδυτικού κενού.
Ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης, Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, τόνισε τις σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές, ειδικά στα λιμάνια και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ζητώντας ταχύτερες διαδικασίες αδειοδοτήσεων και ενίσχυση των δημόσιων έργων.
Ο κ. Μάρκος Βερέμης, Ταμίας του ΣΕΒ, υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της τεχνολογίας στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, εστιάζοντας στην τεχνητή νοημοσύνη ως στρατηγικό εργαλείο ανάπτυξης.
Ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης υποστήριξε την ανάγκη για ένα δίκαιο φορολογικό πλαίσιο που να στηρίζει την επιχειρηματικότητα, με λιγότερες στρεβλώσεις και στοχευμένα επιδόματα.
Η κα Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου τόνισε ότι η Ε.Ε. χάνει διαρκώς έδαφος στην παραγωγικότητα, και ότι απαιτείται μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική που να δίνει έμφαση στην ανταγωνιστικότητα.
Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης αναφέρθηκε στις πολυδιάστατες προκλήσεις της πράσινης μετάβασης, αναδεικνύοντας την ανάγκη για σταθερό πλαίσιο ανάπτυξης δικτύων και επενδύσεων με μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.
Ο κ. Βασίλης Ψάλτης στάθηκε στην πρόοδο της οικονομίας και τη θετική πιστωτική επέκταση, ενώ ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της κουλτούρας καινοτομίας και ενοποίησης μικρών επιχειρήσεων για μεγαλύτερη παραγωγική ισχύ.
Το μέλλον απαιτεί συλλογική προσπάθεια
Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ κατέστησε σαφές ότι η παραγωγικότητα δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αναγκαιότητα. Απαιτεί διαρκή συνεργασία μεταξύ Πολιτείας, επιχειρήσεων, θεσμών και κοινωνίας, μακριά από ιδεοληψίες και με προσήλωση σε ρεαλιστικές λύσεις.
Η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να ενισχύσει τη θέση της στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη, μόνο αν επενδύσει σε ένα παραγωγικό υπόδειγμα που συνδυάζει τεχνολογία, ανθρώπινο δυναμικό, καινοτομία και θεσμική αποτελεσματικότητα.
Ο εθνικός στόχος είναι σαφής – η συλλογική ευθύνη επίσης. Το μέλλον ανήκει σε όσους το διαμορφώνουν.